Stor sandstorm indhyller De Kanariske Øer i støv fra Sahara

16x9
Satellitbillede af Vestafrika og De Kanariske Øer den 13. oktober 2017. Den brede bræmme af sand og støv fra Sahara er markeret med gule pile. Foto: NASA

Sand og støv fra verdens største ørken har lagt sig i luften over de spanske ferieøer.

Det er ikke blot usædvanligt høje temperaturer, man kan opleve på De Kanariske Øer, hvis man holder efterårsferie der netop nu.

Den ellers så solrige og blå himmel er nemlig flere steder blevet skiftet ud med en anelse mere lysebrun nuance, og det skyldes, at luften over den spanske ø-gruppe er fyldt med sand og støv fra Sahara.

Østenvinden kom ikke kun med varme

Den stærke varme, som blæser fra det vestlige Afrika og ud mod De Kanariske Øer, fik tidligere på ugen også en støvstorm til at rejse sig over ørkenen.

Sand og støv fra denne støvstorm er blevet hvirvlet flere kilometer op i luften og siden transporteret ud over den østlige del af Atlanterhavet.

Det er blandt andet gået ud over De Kanariske Øer, som er et særdeles populært feriemål for mange danskere. Ikke mindst nu hvor vi har taget hul på skolernes efterårsferie.

Satellitbilledet ovenfor fra fredag eftermiddag viser en flere hundrede kilometer bred bræmme af sand og støv, som ligger over og syd for de spanske ferieøer.

Prognose for mængden af støv i atmosfæren den 14. oktober 2017 klokken 14.00. De høje koncentrationer strækker sig fra Sahara-ørkenen og ud over Atlanterhavet.
Prognose for mængden af støv i atmosfæren den 14. oktober 2017 klokken 14.00. De høje koncentrationer strækker sig fra Sahara-ørkenen og ud over Atlanterhavet. Foto: Universitetet i Athen

Kaldes for Calimaen

Den varme og tørre østenvind fra Sahara-ørkenen, som ofte bærer sand og støv med sig, kaldes på De Kanariske Øer for Calimaen og opstår typisk et par gange om året.

I Sydeuropa går den samme type vind, som dér blæser fra syd, under navnet Sciroccoen.

Vil kunne give mere farverige solop- og nedgange

De store mængder støv i atmosfæren skal man dog ingenlunde være bekymret for, hvis man netop nu står og skal på ferie til Tenerife, Lanzarote, Gran Canaria eller en anden af de populære øer.

Støvstormen vil blot give himlen et mindre blåt og et mere lysebrunligt skær, og så kan de store mængder støv i de højere luftlag give anledning til ekstra farverige solop- og nedgange.

Efterhånden som den stærke efterårsvarme bevæger sig op over Vesteuropa i de kommende par dage, vil den høje koncentration af Sahara-støv følge med. Muligvis også helt til Danmark.