Ophelia strejfer portugisiske ferieøer

Den tropiske orkan bevæger sig natten til søndag mellem Azorerne og Madeira med kurs mod De Britiske Øer.

Ophelia er som en kategori 2-orkan fortsat på vej mod Europa, hvor Irland bliver ramt af storm med vindstød af orkanstyrke på mandag.

Inden da passerer uvejret natten til søndag midt mellem den portugisiske ø-gruppe Azorerne og ferieøen Madeira, som slipper med skrækken og undgår den værste del af uvejret.

Sjælden kurs mod Europa

Middelvinden blæser med cirka 43 meter per sekund omkring Ophelias øje, og vindstødene er over 50 meter per sekund.

Tropiske orkaner

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
Kategori 5: > 69,0 m/s 
 

Ophelia har taget en yderst sjælden bane fra den centrale del af Atlanterhavet og op mod Europa.

Normalt bevæger orkaner sig mod Caribien eller Nordamerika, hvis de da ikke taber pusten inden da over køligere farvande i Nordatlanten.

Orkanen Ophelia set fra satellit nederst til venstre i billedet den 13. oktober 2017 klokken 17.00.
Orkanen Ophelia set fra satellit nederst til venstre i billedet den 13. oktober 2017 klokken 17.00. Foto: Suomi NPP / NASA

Rammer Irland på mandag som en voldsom storm

Kun otte gange tidligere siden 1840'erne har en tropisk storm eller orkan bevæget sig ind i det område, som Ophelia entrerer på mandag. Her rammer uvejret Irland som en voldsom storm.

Inden mødet med Irland vil orkanen dog have mistet sine tropiske egenskaber, men det bliver selve lavtrykket dog ikke mindre kraftigt af.

Ophelia vil natten til onsdag ifølge de seneste prognoser passere lige nord om Danmark med regn og blæst, men dog sandsynligvis kun med kuling og kraftige vindstød.