Asteroide passerer tæt på Jorden

16x9
Asteroiden 2012 tc4 passerer torsdag morgen tæt på Jorden. Foto: NASA / NASA

Torsdag morgen passerer en asteroide tæt på Jorden. Den har samme størrelse som den meteor, der ramte en russisk by i 2013.

En asteroide suser mod Jorden og vil passere os med det, der i astronomisk målestok svarer til en hårsbredde.

Det er asteroiden 2012 tc4, der klokken 7.45 dansk tid i en afstand af blot 44.000 kilometer flyver forbi Jorden, men selvom asteroiden kommer tæt på Jorden, kan den ikke ses med det blotte øje. Med en diameter på blot 30 meter er asteroiden for lille.

Sammenlignet med afstanden til Månen, der i gennemsnit er 380.000 kilometer fra Jorden, så passerer asteroiden med nær en tiendedel af den afstand meget tæt på Jorden.

Det er en afstand fra Jorden, der ikke er langt fra den højde på 36.000 kilometer, de geostationære vejrsatellitter ligger i.

Har fulgt den i månedsvis

Astronomer fra hele verden holder et skarpt øje med den lille asteroide, som først blev opdaget for fem år siden, hvor den også kom relativt tæt på Jorden.

Beregninger viste, at den på et tidspunkt igen ville komme meget tæt på Jorden, og for et par måneder siden fik astronomerne igen 2012 tc4 i kikkerten. Siden da har de fulgt den på sin vej mod Jorden og beregnet sig frem til, at der trods den tætte passage ikke vil være fare for, at den rammer Jorden.

Asteroiden bevæger sig mod Jorden med en hastighed på 14 kilometer i sekundet - eller det, der svarer til 50.000 kilometer i timen.

Kunne minde om meteoren i Tjeljabinsk

Skulle en asteroide på størrelse med 2012 tc4 ramme Jorden, vil den kunne sammenlignes med den meteor, som den 15. februar 2013 eksploderede over den russiske by Tjeljabinsk.

Røgfane på himlen over Tjeljabinsk den 15. februar 2013.
Røgfane på himlen over Tjeljabinsk den 15. februar 2013. Foto: OLEG KARGOPOLOV / Scanpix Denmark

Meteoren blev anslået til at have en størrelse på 20-30 meter i diameter og dermed være i samme størrelsesorden som 2012 tc4.

Meteoren over Tjeljabinsk udløste en trykbølge, der ødelagde vinduerne i en stor del af byen, ligesom flere bygninger blev beskadiget, og mere end 1500 personer blev ramt af splinter fra de ødelagte vinduer.

Senere blev rester af meteoren fundet på bunden af en sø.