Nate er nu en tropisk orkan - rammer USA i nat

I USA's sydstater forberederer man sig på den tropiske orkan Nate.

Lørdag morgen dansk tid blev den tropiske storm Nate opgraderet til en tropisk orkan.

Nate har de seneste døgn givet enorme mængder regn i flere mellemamerikanske lande. Det har givet oversvømmelser og mudderskred, der i Costa Rica, Nicaragua og Honduras har kostet mindst 24 mennesker livet.

Jordskred ødelagde vej i Costa Rica, da Nate passerede.
Jordskred ødelagde vej i Costa Rica, da Nate passerede. Foto: JUAN CARLOS ULATE / Scanpix Denmark

Natten til lørdag strejfede Nate som en tropisk storm den mexicanske Yucatan-halvø, hvor feriebyen Cancun blev ramt af vindstød af stormstyrke og store mængder regn.

Efter et hurricane-hunter-fly kastede sonder ned gennem orkanen, blev Nate lørdag morgen af National Hurricane Center opgraderet til en kategori-1 orkan med vindhastigheder på mere end 35 m/s i middelvinden og med endnu kraftigere vindstød.

Den tropiske orkan Nate set fra satellit lørdag klokken 7.15 dansk tid.
Den tropiske orkan Nate set fra satellit lørdag klokken 7.15 dansk tid. Foto: NOAA / GOES 16

Rammer USA som en kategori-1 orkan

Nate ligger lørdag morgen over Den Mexicanske Golf omkring 650 kilometer syd for USA, og orkanen ventes hurtigt at bevæge sig mod nord. Allerede i løbet af lørdag aften ventes man i USA's sydstater, at kunne mærke orkanen i form af regn og blæst.

Prognose: Her rammer den tropiske orkan Nate søndag morgen.
Prognose: Her rammer den tropiske orkan Nate søndag morgen. Foto: TV 2 VEJRET / Grafik

Der er udsendt orkanvarsel for kystområderne i Louisiana, Mississippi, Alabama og til Florida.

Her bliver man ud over vinde af orkanstyrke, der især kommer til at blæse øst for orkanens øje, også ramt af en stormflodsbølge på op til to meter, ligesom fem til syv meter vindskabte bølger kommer til at rulle ind over det lavtliggende kystområde langs Den Mexicanske Golf.

Dertil kommer op til 250 millimeter regn, som kan falde, når Nate passerer. Det kan føre til omfattende oversvømmelser i flere af de amerikanske sydstater.

Tredje orkan på seks uger

Det er tredje gang på blot seks uger, at USA rammes af en tropisk orkan. Sidst i august ramte orkanen Harvey Texas, mens Irma i september ramte Florida.