Den tropiske storm Nate truer ferieparadis - og rammer USA i weekenden

Ny tropisk storm over Mellemamerika er på vej ud over Den Mexicanske Golf.

Årets 14. tropiske storm i Atlanterhavet og Caribien har allerede kostet 20 mennesker livet i Mellemamerika.

Her ramte den tropiske storm Nate torsdag Nicaragua få timer efter at være blevet dannet. Herfra har den over land bevæget sig videre op over Honduras og nu er på vej mod Yucatan-halvøen i Mexico.

Huse ødelagt af mudderskred efter den tropiske storm Nate har ramt Costa Rica.
Huse ødelagt af mudderskred efter den tropiske storm Nate har ramt Costa Rica. Foto: JUAN CARLOS ULATE / Scanpix Denmark

Med flere hundrede millimeter regn har Nate givet oversvømmelser og jordskred i både Nicaragua, Honduras og i Costa Rica, og det er med fortsat store nedbørmængder, at Nate i første omgang også kommer til at ramme Yucatan.

Mexicansk ferieby rammes af Nate

Fredag aften og natten til lørdag ventes Nate at passere hen over den nordøstlige del af Yucatanhalvøen, hvor den store mexicanske ferieby Cancun ligger.

Her holder tusindevis af turister lige nu vejret, og de skal i det kommende døgn forberede sig på mødet med Nate, der med store mængder regn ventes at passere som en tropisk storm.

Den tropiske storm Nate rammer nær Cancun natten til lørdag.
Den tropiske storm Nate rammer nær Cancun natten til lørdag. Foto: TV 2 VEJRET / Grafik

National Hurricane Center advarer om op til 200 millimeter regn omkring Cancun, ligesom der ventes vindstød af stormstyrke og en op til én meter høj flodbølge, som sammen med meterhøje almindelige vindskabte bølger kan give oversvømmelser langs kysten ved det populære feriested.

Nate kan ramme New Orleans

Når Nate har passeret Cancun, vil den med stor fart bevæge sig hen over Den Mexicanske Golf, så den allerede søndag morgen ventes at ramme USA.

På sin vej viser prognoser fra National Hurricane Center, at Nate bliver årets niende tropiske orkan i Caribien og Atlanterhavet.

Søndag formiddag ventes Nate at være inde over det sydlige USA.
Søndag formiddag ventes Nate at være inde over det sydlige USA. Foto: TV 2 VEJRET / Grafik

Søndag morgen kan Nate som en kategori-1 orkan med vindhastigheder på over 35 meter per sekund ramme kysten i staterne Louisiana og Mississippi, ligesom både en flodbølge og store mængder regn kan give oversvømmelser langs den amerikanske golfkyst.

De seneste prognoser lader også Nate ramme New Orleans, der for 12 år siden blev ramt af orkanen Katrina.