Tidligere tropisk orkan på vej mod Danmark med regn og blæst

Orkanen Maria, som i sidste uge raserede flere lande i Caribien, sætter nu kursen mod Europa.

Dét, som begyndte som en tropisk storm midt i Atlanterhavet for halvanden uge siden, ender sine dage som et kraftigt stormlavtryk over Nordeuropa tidligt i næste uge.

Der er tale om den tidligere tropiske orkan Maria, som i sidste uge ramte flere lande i Caribien med voldsom kraft, og som nu har sat kursen mod nordøst - op mod Europa.

Det betyder, at resterne af den tidligere kategori 5-orkan også vil ramme Danmark. Ikke med orkanstyrke, men dog stadig med masser af regn og blæst.

De tropiske orkaner Maria (t.v.) og Lee (t.h.) set fra satellit den 25. september 2017. Det er den geografisk største orkan, Maria, som især vil gøre sig gældende som et kraftigt lavtryk over Nordeuropa frem mod søndag og mandag.
De tropiske orkaner Maria (t.v.) og Lee (t.h.) set fra satellit den 25. september 2017. Det er den geografisk største orkan, Maria, som især vil gøre sig gældende som et kraftigt lavtryk over Nordeuropa frem mod søndag og mandag. Foto: NOAA

Maria sætter farten op over Atlanterhavet

Selvom Maria, som nu er nedgraderet til en tropisk storm, onsdag stadig ligger ud for den amerikanske østkyst flere tusinde kilometer væk, vil uvejret sætte farten op på vej over Atlanterhavet, så resterne af orkanen når frem til De Britiske Øer i løbet af søndag og mandag.

Her kan Maria ende sine dage som en del af et kraftigt lavtryk, der kan give en regulær storm til Irland, Nordirland og Skotland.

Prognose for udviklingen af den tidligere tropiske orkan Maria frem mod mandag den 2. oktober 2017. Lavtrykket kan give storm til dele af De Britiske Øer, mens fronterne når ind over Danmark med regn og blæst.
Prognose for udviklingen af den tidligere tropiske orkan Maria frem mod mandag den 2. oktober 2017. Lavtrykket kan give storm til dele af De Britiske Øer, mens fronterne når ind over Danmark med regn og blæst. Foto: TV 2 VEJRET

Kan give Danmark regn og blæst på mandag

Herhjemme viser de seneste prognoser, at frontsystemet tilhørende resterne af orkanen vil nå ind over Danmark på mandag med masser af regn og blæst.

Det hersker dog usikkerhed i timingen, men alt tyder på, at 'eks-Maria' skal sætte en stopper for det højtryksvejr, som trods en del skyer og småregn over landet giver os ret lunt efterårsvejr i øjeblikket.

Den tidligere kategori 5-orkan sætter farten op over Atlanterhavet. Video: Danny Høgsholt

Maria ramte caribiske øer som en kategori 5-orkan

Orkanen Maria begyndte sine dage som et tropisk lavtryk den 16. september og gav anledning til ekstreme ødelæggelser på flere caribiske øer, da den slog til i sidste uge.

Tropiske orkaner

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
Kategori 5: > 69,0 m/s 
 

Først blev ø-staten Dominica ramt af Maria som en kategori 5-orkan, mens den tidligere dansk-vestindiske ø Sankt Croix dagen efter knap og nap undgik mødet med orkanens øje.

Herefter blev Puerto Rico ramt af Maria som en kategori 4-orkan, mens man også blev snittet af det meget voldsomme vejr i Den Dominikanske Republik.

Orkanen har skabt voldsomme ødelæggelser og oversvømmelser. Video: Danny Høgsholt

Orkan-rester over Europa er ikke usædvanligt

Det sker undertiden, at gamle tropiske orkaner bevæger sig op i vestenvindsbæltet og fortsætter mod Europa.

Når de gør det, kommer de over koldere farvande i Nordatlanten, og herved mister orkanerne sine tropiske karakteristika. 

Det kraftige lavtryk fra den tidligere tropiske orkan kan dog få ny næring af store temperaturforskelle på de nordligere breddegrader, og netop dét kan gøre, at de kan nærme sig Europa og Danmark som kraftige lavtryk, der i nogle tilfælde kan bringe stormvejr med sig.