Sådan så det ud før og efter, orkanen Maria mørklagde Puerto Rico

16x9
Puerto Rico set fra rummet om natten før og efter orkanen Maria. Foto: Suomi NPP / NOAA

Imponerende billeder fra rummet viser, hvordan orkanen Maria mørklagde store dele øen.

For én uge siden ramte Maria Puerto Rico som en kategori 4-orkan, hvilken forårsagede voldsomme ødelæggelser og et omfattende strømsvigt.

Stort set hele øen, som huser omkring 3,5 millioner indbyggere, blev mørklagt efter orkanens rasen.

Strømmen er kun langsomt vendt tilbage, og nu viser nye billeder fra rummet, hvor stor en del af øen, der endnu mangler at få strømmen igen.

Tropiske orkaner

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
Kategori 5: > 69,0 m/s 
 

Før og efter-billedet herunder viser Puerto Rico set fra den amerikanske Suomi NPP-satellit henholdsvis den 24. juli og den 25. september i år omkring klokken 02.00 om natten lokal tid.

Her ses det tydeligt hvordan store dele af øen fortsat kommer igennem tilværelsen uden strøm og i komplet mørke midt på natten.

Også de tidligere dansk-vestindiske øer Sankt Thomas og Sankt Croix har mistet forsyningen af elektricitet. Ikke blot efter orkanen Maria, men også efter orkanen Irma, som rasede blot to uger forinden.