Rester af orkanerne Maria og Lee har kurs mod Europa - og Danmark

Resterne af de gamle tropiske orkaner når frem til Europa om en uges tid som almindelige men kraftige lavtryk.

Mens den tropiske orkan Lee har huseret over det åbne Atlanterhav uden at gøre det store væsen af sig, har orkanen Maria tidligere givet anledning til voldsomme ødelæggelser flere steder i Caribien.

Og nu har begge uvejr sat kursen op mod Europa og Danmark, som kan komme til at stifte bekendtskab med resterne af orkanerne tidligt i næste uge.

Bare rolig - vi bliver ikke ramt af orkan

Lad det dog være sagt med det samme: Vi behøver ikke forberede os på en tropisk orkan og en halv meter regn, som man ellers har været udsat for i Caribien under navnlig Maria.

For selvom de tropiske orkaner i løbet af de kommende dage bliver 'fanget' i vestenvindsbæltet, undergår de samtidig en slags transformation, der laver dem om til 'almindelige' lavtryk, som dog stadig kan blive ganske kraftige.

Animationen øverst viser en prognose for, hvordan Maria og Lee vil bevæge sig op i vestenvindsbæltet og frem mod Europa i løbet af denne uge.

Orkanerne Maria og Lee set fra satellit over Altanterhavet den 25. september 2017 klokken 14.00 dansk tid. Begge tropiske orkaner har kurs mod nord, hvor de fanges af vestenvindsbæltet og sendes mod Europa.
Orkanerne Maria og Lee set fra satellit over Altanterhavet den 25. september 2017 klokken 14.00 dansk tid. Begge tropiske orkaner har kurs mod nord, hvor de fanges af vestenvindsbæltet og sendes mod Europa. Foto: GOES-16 / NASA

Maria kan give voldsom storm på De Britiske Øer

Maria er i øjeblikket en stor tropisk orkan, mens Lee har en ganske ringe udbredelse, og det betyder, at Lee i sidste ende bliver 'opslugt' af Maria, når begge uvejr når op i den nordlige af Atlanterhavet senere i denne uge.

Tropiske orkaner

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
Kategori 5: > 69,0 m/s 
 

Derfor er det primært resterne af orkanen Maria, som på mandag om én uge ifølge prognoserne vil rase som et voldsomt stormlavtryk lige nordvest for De Britiske Øer.

Hvis de nuværende prognoser får ret, kan både Irland, Nordirland og Skotland blive ramt af en voldsom storm i begyndelsen af næste uge, mens vi herhjemme nok blot skal se frem til lidt mere blæsende vejr og regn fra de fronter, som den tidligere tropiske orkan ventes at sende ind over landet.

Prognose for resterne af orkanen Maria nær De Britiske Øer mandag den 2. oktober 2017. Her kan lavtrykket give en voldsom storm.
Prognose for resterne af orkanen Maria nær De Britiske Øer mandag den 2. oktober 2017. Her kan lavtrykket give en voldsom storm. Foto: TV 2 VEJRET

Maria ramte caribiske øer som en kategori 5-orkan

Orkanen Maria gav anledning til ekstreme ødelæggelser på flere caribiske øer, da den slog til i sidste uge.

Først blev ø-staten Dominica ramt af Maria som en kategori 5-orkan, mens den tidligere dansk-vestindiske ø Sankt Croix dagen efter knap og nap undgik mødet med orkanens øje.

Herefter blev Puerto Rico ramt af Maria som en kategori 4-orkan, mens man også blev snittet af det meget voldsomme vejr i Den Dominikanske Republik.

Orkan-rester over Europa er ikke usædvanligt

Det sker undertiden, at gamle tropiske orkaner bevæger sig op i vestenvindsbæltet og fortsætter mod Europa.

Når de gør det, kommer de over koldere farvande i Nordatlanten, og herved mister orkanerne sine tropiske karakteristika. 

Det kraftige lavtryk fra den tidligere tropiske orkan kan dog få ny næring af store temperaturforskelle på de nordligere breddegrader, og netop dét kan gøre, at de kan nærme sig Europa og Danmark som kraftige lavtryk, der i nogle tilfælde kan bringe stormvejr med sig.