Kan blive katastrofalt: Kategori-5 orkan har kurs mod tidligere dansk-vestindisk ø

Den tropiske orkan Maria kan ramme St. Croix i morgen, onsdag.

Natten til tirsdag ramte den tropiske orkan Maria den lille caribiske ø Dominica med vindhastigheder på op til 310 kilometer i timen. Næste landområde, den voldsomme kategori-5 orkan kan ramme, er den tidligere dansk-vestindiske ø St. Croix.

Kort tid efter Maria havde ramt Dominica, tabte den lidt af sin kraft og blev kortvarigt nedgraderet til en kategori-4 orkan.

Klokken 11 kunne National Hurricane Center dog meddele, at den atter var en kategori-5 orkan.

Bevæger sig mod de tidligere dansk-vestindiske øer

Hen over det varme havvand fortsætter den som en voldsom tropisk orkan mod nordvest og kan onsdag morgen og formiddag ramme den sydligste af de tidligere dansk-vestindiske øer og nuværende Amerikanske Jomfruøer, St. Croix.

Prognose: Mandag morgen nærmer orkanen Maria sig St. Croix som en kategori-5 orkan.
Prognose: Mandag morgen nærmer orkanen Maria sig St. Croix som en kategori-5 orkan. Foto: TV 2 VEJRET / Grafik

Ifølge de seneste prognoser fra National Hurricane Center vil den tropiske orkan være af kategori-5, indtil den onsdag morgen er meget tæt på St. Croix. Herefter kan den nå ned på kategori-4 styrke, men stadig være en voldsom og potentielt farlig orkan, mens den nærmer sig fra sydøst.

Rammes af orkanens voldsomste område

Orkanen ventes at tage en bane, der blot er to kilometer fra det sydøstlige St. Croix, hvilket i praksis betyder, at Maria vil ramme øen direkte med det voldsomme område af orkanen.

Orkanens øje er 20 kilometer bredt, og rundt om det roterer en enorm væg af tordenbyger med skybrud og vindhastigheder af orkanstyrke. Det er et område, der betegnes som øjemuren.

Især nordøst for orkanens øje finder man i øjemuren de mest voldsomme vindhastigheder, og det er netop dette område, der ifølge de seneste prognoser rammer St. Croix og hovedbyen Frederiksted på vestkysten af øen. 

Udover vinde af orkanstyrke rammer Maria med en op til tre meter høj flodbølge samt meterhøje bølger og store mængder nedbør.

Værste tropiske orkan på St. Croix i 28 år

Rammer den tropiske orkan Maria som forventet St. Croix, vil det blive med vindstød, der kan nå næsten 80 meter i sekundet - eller det der svarer til 305 kilometer i timen.

Sidst man oplevede noget lignende på den tidligere dansk-vestindiske ø var i september 1989, hvor orkanen Hugo ramte.

Med vinde svarende til Marias blæste Hugo som en kategori-4 orkan dengang ind over St. Croix, som desuden blev ramt op til otte meter høje bølger.

Dengang omkom to personer, mens 80 blev kvæstet, og 90 procent af bygningerne på St. Croix blev enten ødelagt eller beskadiget af orkanen Hugo. 

Tidligere på måneden passerede orkanen Irma nord om De Amerikanske Jomfruøer, men ramte her især St. Thomas. Og her blev den sydligere liggende St. Croix skånet for de mest voldsomme vinde.