Jordskælvs-målere slog ud da orkanen Irma ramte Caribien

Vinden gav rystelser så voldsomme, at de viste sig på seismografen på Saint Martin.

Orkanen Irma ramte onsdag den østlige del af Caribien hårdt, og blandt andet på den fransk-hollandske ø Saint Martin blev man ramt direkte af orkanens øje.

Irma er en kategori 5-orkan med vindstød over 300 kilometer i timen - den højeste kategori på skalaen - og det var den også, da den i går slog til på de caribiske øer.

Seismograf målte små rystelser

Faktisk var uvejret så voldsomt, at det blev registreret på seismografen på Saint Martin.

Det skriver den britiske seismolog Stephen Hicks på Twitter, som til daglig ansat ved universitetet i Southampton.

Seismografen på Saint Martin viste aktivitet, da orkanen Irma ramte øen den 6. september 2017. Klokken 12.10 dansk tid (10.20 UTC) holdt måleren dog op med at fungere, da Irmas øje ramte. Seismografen er sandsynligvis blæst omkuld.
Seismografen på Saint Martin viste aktivitet, da orkanen Irma ramte øen den 6. september 2017. Klokken 12.10 dansk tid (10.20 UTC) holdt måleren dog op med at fungere, da Irmas øje ramte. Seismografen er sandsynligvis blæst omkuld. Foto: Stephen Hicks / @seismo_steve / Twitter

En seismograf er et instrument, man benytter til at måle rystelser i jorden og anvendes oftest i forbindelse med jordskælv.

Rystelserne og dermed udsvingene på seismografen var meget små og betragtes blot som støj, men det var dog alligevel rystelser, som var målbare.

Infrarødt satellitbillede af Irma den 6. september klokken 11.40 dansk tid kort tid før orkanen ramte Saint Martin.
Infrarødt satellitbillede af Irma den 6. september klokken 11.40 dansk tid kort tid før orkanen ramte Saint Martin. Foto: GOES-16 / NOAA

Kraftig vind gav vibrationer i jordoverfladen

Under orkanen Irma på Saint Martin har det blæst så voldsomt, at vinden har overført energi i form af små vibrationer til jorden, ligesom svajende træer under uvejret har overført rystelser til jordoverfladen.

Ødelæggelserne er omfattende efter orkanens hærgen. Video: Danny Høgsholt

Siesmografen blev ved med at registrere vibrationerne indtil klokken 12.10 dansk tid, hvor orkanens øje ramte øen og sandsynligvis blæste instrumentet omkuld.

Tilfældet er dog ikke enestående, men ses undertiden i forbindelse med meget kraftige blæsevejr.

Også under orkanen Harvey slog seismografer nær Houston ud, og selv de voldsomste vinterstorme i Nordvesteuropa kan give udslag på instrumenterne, fortæller Stephen Hicks til The Weather Channel