Irma ødelagde alt: Nu er ny orkan på vej mod caribiske øer

Orkanen José er på vej mod nogle af de øer, som blev hårdt ramt af Irma.

Med voldsom kraft og vindhastigheder på op over 300 kilometer i timen ramte kategori-5 orkanen Irma onsdag flere øer i det østlige Caribien.

Navnlig Barbuda og Saint Martin lagde land til Irmas øje, hvorom de kraftigste vinde blæser, og op mellem 90 og 95 procent af øerne meldes helt eller delvist 'ødelagte'.

Orkanen Jóse rammer på lørdag

Men bedst som man kunne håbe, at befolkningerne på øerne skulle have fred og ro til oprydningsarbejdet, så truer endnu en kraftig tropisk orkan den østlige del af Caribien.

Tropiske orkaner

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
Kategori 5: > 69,0 m/s 
 

Orkanen José er i løbet af de seneste døgn blev dannet i Atlanterhavet og har kurs mod vest og nordvest mod ø-gruppen De Små Antiller, som Barbuda og Saint Martin er en del af.

De to uvejr ses tydeligt på satellit. Video: Danny Høgsholt

Med vindhastigheder på 40 meter per sekund eller mere end 140 kilometer i timen er José en kategori 1-orkan på skalaen, der går fra 1 til 5.

José ventes dog at udvikle sig markant i løbet af de næste par døgn samtidig med, at den sandsynligvis passerer akkurat nordøst om Barbuda og Saint Martin.

Øen blev ramt direkte af orkanen. Video: Danny Høgsholt

Passerer tæt forbi øerne som kategori 3-orkan

De nuværende prognoser peger på, at José vil være en kategori 3-orkan, når den på lørdag ser ud til at dreje mod nordvest akkurat inden mødet med Barbuda. Du kan se en animation af prognosen øverst i artiklen.

Der hersker dog nogen usikkerhed i beregningerne af Josés bane, hvorfor orkanen i værste fald kan bevæge sig direkte ind over Barbuda og Saint Martin.

Skulle det ske, vil det være absolut uden fortilfælde, at to tropiske orkaner rammer det akkurat samme område inden for én uge.

Selvom José bliver knap så kraftig som Irma, og selvom orkanens øje skulle bevæge sig lige uden om de caribiske øer, så kan uvejret stadig få store negative konsekvenser for området.

Kraftig regn og masser af blæst fra orkanen strækker sig således flere hundrede kilometer væk fra Josés centrum.

Ødelæggelserne er omfattende efter orkanens hærgen. Video: Danny Høgsholt