Seneste prognose: Øget risiko for orkanen Irma rammer USA

Den tropiske orkan Irma fortsætter hen over weekenden med at blæse med stor kraft.

Mens Irma som en kategori-5 orkan med ødelæggende kraft fejer hen over flere caribiske øer i øgruppen De Små Antiller, så fortsætter den mod vest og ifølge de seneste prognoser tyder mere og mere på, at den sidst på weekenden kan true Florida.

I nogle timer endnu vil Irma som den næstmest voldsomme tropiske orkan i Atlanterhavet, Caribien og Den Mexikanske Golf passere hen over blandt andet de amerikanske og engelske jomfruøer, hvorefter den taber lidt af sin enorme kraft.

Prognose: Sådan passerer Irma hen over Caribien indtil lørdag morgen.
Prognose: Sådan passerer Irma hen over Caribien indtil lørdag morgen. Foto: TV VEJRET / Grafik

Strejfer Cuba i weekenden

Irma vil dog fortsat være en katgeori-5 orkan, mens den torsdag bevæger sig meget tæt på Puerto Rico og videre mod vest - lige nord om Den Dominikanske Republik.

Herefter ventes det ifølge de seneste prognoser fra National Hurricane Center, at Irma mister så meget kraft, at den vil blive nedgraderet til en kategori-4 orkan, mens den bevæger sig lige nord om Cuba, som strejfes af den fortsat voldsomme orkan.

Ifølge de seneste prognoser  rammer Irma Florida som en kategori-4 orkan.
Ifølge de seneste prognoser rammer Irma Florida som en kategori-4 orkan. Foto: TV 2 VEJRET / Grafik

Irma kan blive værste tropiske orkan i Florida i 13 år

Hen over Floridastrædet ventes Irma ifølge prognoserne at dreje af mod nord og søndag aften og natten til mandag at bevæge sig frem mod Florida, hvor den ventes at ramme Florida Keys og true Miami, når den som en kategori-4 orkan rammer land i USA.

Det er første gang prognoserne fra National Hurricane Center, der går fem døgn frem, også viser, at orkanen orkanen Irma for alvor kan true det amerikanske fastland.   

Rammer Irma den amerikanske stat Florida som en kategori-4 orkan, er det første gang en så voldsom tropisk orkan rammer Florida siden orkanen Charley gik i land i 2004.