Sådan opstår en solformørkelse

Når Solen, Månen og Jorden står på linje, kan man opleve en imponerende total solformørkelse.

En solformørkelse er et imponerende skue, og befinder man sig et sted, hvor formørkelsen er total, er det en af de største naturoplevelser, man kan få.

En total solformørkelse er en relativ sjælden begivenhed. Der er mellem to og fire solformørkelser på Jorden hvert år, hvoraf de fleste er enten delvise, ringformede eller hybride.

Solformørkelsen i USA den 21. august er kun den syvende totale solformørkelse inden for de seneste 10 år.

En solformørkelse opstår, når Solen, Månen og Jorden ligger på linje.
En solformørkelse opstår, når Solen, Månen og Jorden ligger på linje. Foto: TV 2 VEJRET / Grafik

Når en solformørkelse optræder, bevæger Månen sig ind i en bane præcis mellem Jorden og Solen. Da Solen er 400 gange større, men samtidig befinder sig 400 gange afstanden fra Jorden til Månen, kan Månen lige akkurat dække for Solen.

Når det sker, skinner Solen ned på Månen, mens Jorden samtidig ligger i Månens skygge. På Jorden vil man i et stort område befinde sig i Månens halvskygge, hvorfra man kan se solformørkelsen som værende delvis - eller det man også kalder partiel.

Den totale solformørkelse kan ses inde i Månens helskygge, mens der er delvis solformørkelse, hvis man blot befinder sig i Månens halvskygge.
Den totale solformørkelse kan ses inde i Månens helskygge, mens der er delvis solformørkelse, hvis man blot befinder sig i Månens halvskygge. Foto: TV 2 VEJRET / Grafik

Inde i et meget lille område bag Månen er helskyggen - eller kerneskyggen, hvor Jorden ligger helt i skygge for Solens stråler. Og her vil man opleve, at solformørkelsen er total, og det bliver mørkt.

En total solformørkelse varer normalt to til fire minutter - men kan i teorien blive over syv minutter lang.

Total solformørkelse i USA den 21. august 2017 Video: Anders Brandt

Den næste totale solformørkelse på Jorden - efter solformørkelsen i USA den 21. august - kan ses fra Chile og Argentina i juli 2019.

Og selv om totale solformørkelser kommer med års mellem rum, sker det et givet sted på Jorden kun med lidt over 500 års mellemrum, at man kan se en total solformørkelse.

Hvis man vil opleve en total solformørkelse, skal man derfor rejse efter det. Den næste totale solformørkelse i Danmark kan først ses den 25. maj 2142, og så kan den endda kun ses fra Bornholm.   

Den seneste totale solformørkelse, der kunne ses i Danmark, var den 28. juli 1851.