Sjældne fænomener kan ses på himlen over Danmark i nat

16x9
Nordlys set fra Vedersø Klit natten til den 3/8 2016 Foto: Frederik Jimenez / Seerfoto

Klart vejr giver i nat gode betingelser for at se både nordlys og lysende natskyer.

En flot og klar sommernat giver mulighed for at se to imponerende fænomener, som kan opstå på nattehimlen over Danmark i nat.

Er man heldig, kan man se både nordlys og lysende natskyer fra midnat og frem til en time før solopgang.

Nordlys er på denne tid af året en sjældenhed. Det skyldes de lyse nætter. Men en mulig kraftig geomagnetisk storm, der søndag har ramt Jorden, kan trods den relativt korte og lyse nat give mulighed for at se nordlyset i horisonten mod nord.

Det er et voldsomt soludbrud i fredags, som har udsendt en sky af elektrisk ladet plasma, som nu rammer Jorden, og ved mødet med Jordens magnetfelt opstår nordlyset.

Stor chance for nordlys i nat

Ifølge det amerikanske center for rumvejr, så er der natten til mandag procents chance for en geomagnetisk storm, mens centeret forudser 65 procents chance for den bliver moderat og 30 procents chance for den bliver kraftig.

I Danmark kan nordlyset normalt ses ved moderate geomagnetiske storme, og prognoserne forudser netop en moderat geomagnetisk storm på Jorden, som vil vare hele den kommende nat.

Vejret arter sig til at se nordlys

Vejret ser ud til at give gode muligheder for at se nordlyset, hvis det kommer. 

En opklaring breder sig ned over landet fra nordvest, og kun i Vestjylland, hvor skyer fra Nordsøen kan drive ind, er der risiko for, at man skal over skyerne for at se nordlyset.

Nordlys Video: Anders Brandt

Vil man se nordlyset, skal man finde et sted uden alt for meget lys, have frit udsyn mod nord - og så i øvrigt have god tålmodighed.

Månen, der først står op ved 0.30-tiden og er halv, vil først blive generende senere på natten.

Lysende natskyer set over Aarhus ved en tidligere lejlighed natten til den 13. juni 2016.
Lysende natskyer set over Aarhus ved en tidligere lejlighed natten til den 13. juni 2016. Foto: Christer Rise / Seerfoto

Også mulighed for at se lysende natskyer

Ud over nordlys kan man også komme til at se fænomenet lysende natskyer, som er skyer dannet i 80 til 100 kilometers højde, som solen kan skinne på, selv lang tid efter den er gået ned.

I den forgangne nat kunne de lysende natskyer ses over Danmark - og måske kommer de igen i nat til syne.

De lysende natskyer kan ses fra omkring en times tid efter solnedgang og fremstår som hvide tynde skyer i horisonten mod nord og nordvest. 

Måske er man så heldig at kunne se begge fænomener samtidig - både nordlys og lysende natskyer.