Regn og torden har kurs mod Danmark: Sådan rammer det landet i aften

Efter en varm og sommerlig torsdag truer et regn- og tordenvejr Danmark i aften og i nat. Tordenvejret kan måske give lokale skybrud.

Når den sidste pølse ligger ensom tilbage på grillen efter en sommerlig torsdag og en hyggelig grillaften, så kan det være, at det begynder at rumle i det fjerne.

I hvert fald hvis du bor i den vestlige del af Jylland, for det er nemlig herfra, at et område med regn- og tordenbyger sidst på aftenen og natten breder sig ind over landet.

En koldfront skal nemlig i de mørkere timer gøre det af med den sommervarme, som i dag kan sende temperaturen op tæt på 25 grader dér, hvor det bliver varmest.

Kraftig regn og skybrud

  • Kraftig regn er, når der falder mere end 24 millimeter regn over en periode på maksimalt seks timer.
  • Skybrud er, når der falder mere end 15 millimeter regn over en periode på maksimalt 30 minutter.
  • Kraftig regn og i særdeleshed skybrud kan give anledning til oversvømmede kældre, viadukter og andre lavtliggende områder samt risiko for akvaplaning.

Kraftig regn og især skybrud er ofte forårsaget af tordenbyger. Ved at tælle antallet af sekunder imellem lynet og tordenbraget kan du regne dig frem til, hvor langt væk fra dig lynet slog ned.

Koldfronten med regn- og tordenbygerne ser ud til at ramme Syd- og Vestjylland først midt på aftenen og herefter sætte kursen østover, hvor man i nat en overgang kan få ganske intens regn og torden. Du kan se prognosen for bygerne i animationen herunder.

Kan give lokale skybrud

Tordenvejret kan lokalt være ledsaget af skybrud - det vil sige mere end 15 mm regn på en halv time.

Langt de fleste steder får man dog mindre mængder nedbør, der formentlig summerer sig op til mellem 3 og 10 mm, inden regn- og tordenvejret har forladt landet i morgen tidlig. 

Lokalt kan der forekomme skybrud Video: Danny Høgsholt

Tredje omgang på 10 dage

Koldfronten med regn og torden bliver den tredje over Danmark på kort tid. Både tirsdag og fredag i sidste uge blev landet ramt af regn, torden og lokale skybrud.

I fredags den 9. juni gav et skybrud hele 38,4 mm regn på 30 minutter i Vejle, og byen fik intet mindre end 60 mm regn i alt alene i løbet af fredagsdøgnet.