Det lignede en tornado: Vildt vejrfænomen fascinerer i Norge

16x9
Høvtyv - også kaldet støvdjævel - i Lillehammer den 29. april 2017. Se videoen af fænomenet længere nede i artiklen. Foto: VG

Det mindede om en tornado, da en voldsom hvirvelvind i weekenden ramte et idrætsanlæg i Lillehammer i Norge og tog både drenge og fodboldmål med sig.

Både unge fodboldspillere og sågar et helt fodboldmål blev revet med, da en voldsom hvirvelvind i lørdags ramte et idrætsanlæg i Lillehammer i Norge.

Det vilde vejrfænomen vakte stor opsigt og blev filmet og fotograferet fra flere kanter, alt imens hvirvelvinden bevægede sig fra en nærliggende parkeringsplads og ind over en fodboldbane.

Men selvom det ligner en tornado, som man ser dem fra prærien i USA, så er der i stedet tale om en type hvirvelvind, som vi undertiden faktisk også ser herhjemme.

Den dannes i modsætning til skypumper og tornadoer nemlig i strålende solskin og i øvrigt stille vejr - præcis som man har haft det i forbindelse med det højtryk, der også har givet os i Danmark solrigt vejr de seneste dage.

Usædvanlig voldsom

Denne udgave fra den tidligere norske vinter-OL-by er dog usædvanlig voldsom og ej heller helt ufarlig.

Videoen herunder er blevet vist både på norske NRG og avisen VG og florerer nu også på de sociale medier. Den viser, hvordan høtyven først bevæger sig fra en nærliggende parkeringsplads og så videre ind over selve fodboldbanen, hvor den på grund af manglende grus på jorden ikke umiddelbart kan ses.

Dog river den både et par unge drenge omkuld og tager til sidst målet med sig, inden den igen kommer til syne over de sandede jorde bag fodboldbanen.

Dust devil in Norway

This rare phenomena was caught on movie in Lillehammer, Norway, april 29th.

Posted by Severe Weather Scandinavia on Tuesday, May 2, 2017

Kaldes høtyve eller støvdjævle

Sådanne hvirvelvinde kaldes herhjemme for høtyve, da man oftest ser dem i sommermånederne - på en varm sommerdag, når kornet er høstet, og hvor hø og halm ligger løst tilbage på markerne.

I USA går de under navnet 'dust devils' eller støvdjævle, og når man ser den norske video, kan man i grunden godt forstå hvorfor.

Hvirvelvindene dannes, når luften nær jordoverfladen opvarmes og hurtigt stiger til vejrs. Ofte sker det i et område, hvor luften nær jordoverfladen har gode betingelser for at blive opvarmet optimalt - og hvor luften kan få lov at stå stille i længere tid.

Bakker eller læhegn kan skabe forstyrrelser i luftens bevægelser, og der kan dannes små hvirvler, som står ganske stille. Er der sammenfald mellem en af disse bobler af meget varm luft og en mindre hvirvel, så kan høtyvene opstå.

Når disse små bobler af varm luft - også kaldet termikbobler - stiger til vejrs, så strækkes luftsøjlen, og ligesom når en skøjteprinsesse trækker armene til sig, øges rotationen af en eventuel hvirvel - og høtyvene opstår.

Høvtyve, dog som regel i langt mere fredelige udgaver, ses undertiden også herhjemme. Videoen herunder er fra Knabstrup på Sjælland i juli 2014.