Danmarks bedste sommervejr: Her har du størst chance for sol i din sommerferie

Det er ikke ligemeget, hvor man holder sin sommerferie - hvis man vil have sol. Tre danske øer udmærker sig ved at være Danmarks solskinsøer.

Normalt er det Bornholm, man tænker på, når man nævner 'Solskinsøen'. Men den fik lidt ridser i lakken sidste efterår, da der udkom en ny rapport, der beskrev vejret i de 98 danske kommuner.

I rapporten, som DMI har lavet på baggrund af 15 års vejr, viser det sig, at Danmarks mest solrige kommune er Læsø efterfulgt af Samsø - og først på en tredjeplads kommer Bornholm.

I løbet af et år skinner solen i 1.951 timer på Læsø, på Samsø skinner den i 1.917 timer - og på Bornholm har man årligt 1.909 solskinstimer.

De tre steder med flest solskinstimer på et helt år.
De tre steder med flest solskinstimer på et helt år. Foto: TV 2 VEJRET / TV 2

Forskellen på Læsø og Bornholm er 42 solskinstimer, som dagligt svarer til blot 7 minutter mere sol på Læsø - Danmarks nye solskinsø.

Så det er små forskelle, der er tale om, og ser vi på den periode, hvor solskinstimerne for alvor tæller - nemlig sommerhalvåret, så vinder Bornholm det tabte tilbage og gør sig fortjent til titlen som den danske solskinsø.

I løbet af de tre sommermåneder juni, juli og august er det stadig Læsø, Samsø og Bornholm, der topper listen over solrige kommuner i Danmark - men nu med Bornholm forrest.

I løbet af de tre sommermåneder kan man på Bornholm se frem til 800 solskinstimer, mens Læsø følger efter med 778 solskinstimer. Samsø er med 764 solskinstimer Danmarks tredje mest solrige kommune. 

De 800 solskinstimer på Bornholm svarer i gennemsnit til, at solen daglig skinner i hele 8 timer og 42 minutter. Det er næsten et kvarter mere med sol end på Læsø.

De tre steder med flest solskinstimer i løbet af sommermånederne juni, juli og august
De tre steder med flest solskinstimer i løbet af sommermånederne juni, juli og august Foto: TV 2 VEJRET / Grafik

Selv om dagene er længere mod nord, så er det altså Bornholm, der løber med titlen som sommerens solskinsø. Det skyldes både den såkaldte øeffekt, som generelt giver de danske øer og kystområder flere solskinstimer. Ligesom Bornholms beliggenhed langt mod øst giver et mere tørt og kontinentalt præget klima.

Så skal du holde sommerferie herhjemme i Danmark, så er der steder, hvor man normalt kan regne med mere sol.

Ud over Bornholm, Læsø og Samsø - så er det generelt på øerne og langs kysterne, ligesom Vendsyssel har flere solskinstimer end man har i det meste af landet.

Danmarks mest solfattige kommune i de tre sommermåneder er Aabenraa med 608 solskinstimer, mens Ikast-Brande følger meget tæt efter med blot 610 solskinstimer.

I forhold til de de to solfattige kommuner har Bornholm i gennemsnit 2 timer og 5 minutter mere sol - hver dag.