Vinbønder i spektakulær kamp: Derfor tænder de bål i vinmarkerne

Flere steder i Mellemeuropa har man de seneste dage kunnet se tusindvis af bål i vinmarker og frugtplantager.

Natten til torsdag rykkede politiet og brandvæsnet ud til en lang række brande i vinmarker og frugtplantager i det sydvestlige Tyskland.

Adskillige borgere havde nemlig anmeldt et stort antal brande på bjergskråningerne, da det var blevet mørkt.

Da brandvæsnet nåede frem kunne de dog konstatere, at brandene var antændt helt bevist og ikke anrettede nogen skade, for ilden var nemlig kontrolleret af vinbønder og frugtavlere - og de fleste steder var ilden i særlige spande og tønder med brændbart materiale.

En vinbonde har tændt bål for at holde frosten væk fra sin vinmark i Chablis i Frankrig natten til fredag den 21. april 2017.
En vinbonde har tændt bål for at holde frosten væk fra sin vinmark i Chablis i Frankrig natten til fredag den 21. april 2017. Foto: PHILIPPE DESMAZES / Scanpix Denmark

I hele Mellemeuropa og Østeuropa truer et usædvanligt sent frostvejr afgrøder, og derfor tænder man bål mellem vinstokke og frugttræer for at holde frosten væk, og flere steder har man også måttet overdække bærbuske.

Videoen her over viser, hvordan man torsdag aften et sted i Schweiz tændte bål i vinmarkerne for at holde frosten væk.

Usædvanlig sen kulde

Usædvanlig sen kulde er trukket ned over Central- og Østeuropa, og i det meste af Europa er temperaturerne under det normale for årstiden.

Temperaturens afvigelse fra det normale den 21. april 2017. Blå nuancer er koldere end normalt, og man ser, at store dele af Europa har det koldere end det normale for årstiden.
Temperaturens afvigelse fra det normale den 21. april 2017. Blå nuancer er koldere end normalt, og man ser, at store dele af Europa har det koldere end det normale for årstiden. Foto: ClimateReanalyzer.org / University of Maine

I Zürich var temperaturen fx fredag morgen -1,5 grader, mens den gennemsnitligt laveste temperatur i april plejer at være 3,8 varmegrader på selvsamme vejrstation.

I store dele af lavlandet i Schweiz havde man her til morgen -1 til -3 grader, og sådan var det i et bredt strøg fra Frankrig og hen over Alperne og det sydlige Tyskland til det meste af Østeuropa. Nogle steder var det endda koldere.

Nogle steder må man ty til afbrændning af halmballer for at holde frosten væk. Her er vi nær Wien i Østrig natten til fredag den 21. april 2017.
Nogle steder må man ty til afbrændning af halmballer for at holde frosten væk. Her er vi nær Wien i Østrig natten til fredag den 21. april 2017. Foto: HEINZ-PETER BADER / Scanpix Denmark

Det er blandt andet den kulde, som vi havde en snert af i påsken, som nu er trukket øst- og sydpå, og kulden har ud over at true vindruer, frugt og bær også givet store mængder sne i bl.a. Østrig.

Bålene varmer og giver omrøring i luften

Selvom luften er kold, er der varme nok i solens stråler til at holde temperaturen over frysepunktet i dagtimerne, men når det bliver mørkt, bliver det hurtigt iskoldt.

Bålene varmer i sig selv, men de skaber også omrøring i luften, så den ikke kan falde til ro og blive kold.
Bålene varmer i sig selv, men de skaber også omrøring i luften, så den ikke kan falde til ro og blive kold. Foto: PHILIPPE DESMAZES / Scanpix Denmark

Her hjælper de mange bål i markerne med at holde temperaturen oppe, for ud over den åbenlyse effekt af, at ilden varmer, giver bålene også omrøring i de nederste luftlag.

Omrøringen er også med til at holde frosten væk, for typisk er det kun de allernederste meter af luften, som bliver frostkold. Bålenes omrøring i luften kan dermed være med til at bringe varmere luft ned fra højden.

Mens man nogle steder bruger bål for at beskytte mod frost, kan man også bruge vand. Vand frigiver nemlig en smule varme, når det fryser og holder derfor temperaturen tæt på frysepunktet. Her er vi i Chablis i Frankrig.
Mens man nogle steder bruger bål for at beskytte mod frost, kan man også bruge vand. Vand frigiver nemlig en smule varme, når det fryser og holder derfor temperaturen tæt på frysepunktet. Her er vi i Chablis i Frankrig. Foto: PHILIPPE DESMAZES / Scanpix Denmark

En anden teknik til at beskytte vinrankerne mod hård frost er pudsigt nok at sprøjte vand ud over vinmarkerne. Vand frigiver nemlig en smule varme, når det fryser, og det holder derfor temperaturen tæt på frysepunktet.

Det er altså ikke kun herhjemme, at det har været koldt på det seneste, og mens vi skynder os at dække sarte forårsblomster til på de kolde nætter, må man ty til mere omfattende foranstaltninger længere mod syd.