Weekenden kan begynde med vindstød af stormstyrke

16x9
Der er udsigt til kuling med risiko for vindstød af stormstyrke langs kysten mellem Skagen og Hanstholm fredag eftermiddag og aften. Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

Klemt inde mellem et lavtryk over Nordskandinavien og et højtryk over de Britiske Øer ligger Danmark fredag i et område med kraftig blæst.

Efter nogle dage med iskolde morgener og ret klart vejr, går vi nu en blæsende og ustadig periode i møde.

Især fredag eftermiddag og aften ser ud til at kunne blive barske sammenlignet med de sidste par dage, for her er der risiko for vindstød af stormstyrke.

Og den første del af lørdagen ser også ret så blæsende ud.

Forventede vindstød fredag eftermiddag. Vindstød af stormende kuling til stormstyrke bevæger sig ind gennem Skagerrak og kan ramme kysten fra Skagen til Hanstholm, og det bliver også blæsende langt inde over land.
Forventede vindstød fredag eftermiddag. Vindstød af stormende kuling til stormstyrke bevæger sig ind gennem Skagerrak og kan ramme kysten fra Skagen til Hanstholm, og det bliver også blæsende langt inde over land. Foto: TV 2 VEJRET

Det er især nordjyderne, som vil være udsat for kraftige vindstød, når et blæsevejr fredag eftermiddag runder Sydnorge og bevæger sig ind i Skagerrak.

Langs kysten fra Skagen til Hanstholm er der udsigt til hård vind til kuling med risiko for vindstød af stormstyrke, men det bliver også blæsende i hele det nordjyske område, Thy, Mors, Hanherred, Vendsyssel og det nordlige Himmerland, med vindstød op til stormende kuling langt inde over land.

Vinden ventes at forplante sig ned langs den jyske vestkyst og hen over landet, så man på Anholt, i og Nord- og Nordvestsjælland samt omkring Bornholm også kan få vindstød af stormende kuling i løbet af aftenen og natten til lørdag.

Inddelingen af vindstyrker i Danmark

Orkan: >32,6 m/s
Stærk storm: 28,5-32,6 m/s
Storm: 24,5-28,5 m/s
Stormende kuling: 20,8-24,4 m/s
Hård kuling: 17,2-20,7 m/s
Kuling: 13,9-17,1 m/s
Hård vind: 10,8-13,8 m/s
Frisk vind: 8,0-10,7 m/s
Jævn vind: 5,5-7,9 m/s
Let vind: 3,4-5,4 m/s
Svag vind: 1,6-3,3 m/s
Næsten stille: 0,3-1,5 m/s
Stille: <0,3 m/s

Klemt inde mellem et højtryk og et lavtryk

Blæsevejret kommer til Danmark på sydsiden af et dybt lavtryk, som bevæger sig ind over Nordskandinavien.

Højtrykket, som gav os det kolde vejr de sidste par dage, forføjer sig til de Britiske Øer, og dermed ligger vi i Danmark i morgen klemt inde mellem højtrykket og lavtrykket i et vindomsust område.

Klemt inde mellem et dybt lavtryk over Nordskandinavien og et højtryk over de Britiske Øer ligger Danmark fredag eftermiddag i et vindomsust område.
Klemt inde mellem et dybt lavtryk over Nordskandinavien og et højtryk over de Britiske Øer ligger Danmark fredag eftermiddag i et vindomsust område. Foto: TV 2 VEJRET

Et regnvejr passerer os fra nordvest i løbet af fredagen, og det er på nordsiden af det, at blæsten trækker ned over os.

Vinden løjer noget af frem til søndag, inden et nyt blæsevejr kan ramme os natten til mandag.