Trods køligt vejr: Nu skinner solen lige så kraftigt som i august

16x9
Selvom luften er kølig, føles solens stråler nu som var det sensommer. Solen står nemlig ligeså højt på himlen som var det den 23. august. Foto: Kristian Tornby / Kristian Tornby

Solen står i dag ligeså højt på himlen som i slutningen af august, og dermed vil solens stråler føles sensommerlige - trods det aktuelt kølige vejr.

Befinder man sig i en krog med læ og sol, mærker man tydeligt, at der nu er masser af varme i solens stråler - selvom vejret i øjeblikket er ganske køligt.

Og det er med god grund, at strålerne varmer, for de er ligeså kraftige som i august.

Solen står i dag 45 grader over horisonten i Aarhus, når den er højest på himlen klokken 13.23.

Solen står i dag 45 grader over horisonten (i Aarhus), når den er højest på himlen. Det svarer præcis til den 23. august, og dermed er der ligeså meget varme i solens stråler som i sensommeren.
Solen står i dag 45 grader over horisonten (i Aarhus), når den er højest på himlen. Det svarer præcis til den 23. august, og dermed er der ligeså meget varme i solens stråler som i sensommeren. Foto: TV 2 VEJRET

Lige langt fra sommersolhverv

45 grader er nøjagtig samme højde, som vi finder solen i den 23. august, og dermed vil solens stråler, når vi ser bort fra den aktuelle kolde luft, føles nøjagtig som var vi i slutningen af august.

Dagene 19. april og 23. august ligger hver især 63 dage fra sommersolhvervet den 21. juni, hvor solen står allerhøjest på himlen med 57 grader over horisonten i Aarhus.

Vi er i dag 63 dage fra sommersolhverv, som er årets længste dag. Den 23. august er også 63 dage fra sommersolhverv, og dermed er i dag og den 23/8 identiske rent solmæssigt.
Vi er i dag 63 dage fra sommersolhverv, som er årets længste dag. Den 23. august er også 63 dage fra sommersolhverv, og dermed er i dag og den 23/8 identiske rent solmæssigt. Foto: TV 2 VEJRET

Derfor er i dag og den 23. august to spejlinger af hinanden rent solmæssigt.

Luften er dog i dag så kold, at det næppe føles som sensommer, men har man godt med tøj på, og lukker man øjnene og vender ansigtet mod solen, vil man kunne få fornemmelsen af sommerens solvarme.

Husk solcremen

At solen nu står ligeså højt på himlen som i sensommeren betyder dog også, at vi skal passe på solens stråler.

Med et uv-indeks på op til 3,8 i dag, er vi oppe i det man kalder moderat stråling, og dermed anbefales det at anvende solcreme, hvis man opholder sig ude i middagssolen i længere tid.