Stod op til vintervejr: Her er der faldet 4 centimeter sne

16x9
Der er faldet 4 cm sne i Assens ved Mariagerfjord om morgenen den 18/3 2017 Foto: Henrik Plambek / Privatfoto

Nattens snevejr i Midtjylland, Himmerland og Kronjylland har givet mest sne omkring Mariagerfjord ifølge TV 2 VEJRETs seere

Med op til 4 centimeter sne blev landskabet klædt i hvidt nær Mariagerfjord lørdag morgen efter nattens og morgenens snevejr.

Det er fra Assens nær Mariagerfjord øst for Hobro, at man ifølge TV 2 VEJRETs seere har fået mest sne, men mange andre steder ligger der også 2-3 cm sne.

Dermed har der altså været brug for sneskovlen denne lørdag morgen i dele af landet.

Længst mod nord har det holdt helt tørt i nat, mens nedbøren i den sydlige halvdel af landet er faldet som regn. 

Nedbørtyper

Regn er dråber af flydende vand

Slud er en blanding af regn og sne - ikke at forveksle med tøsne.

Tøsne er sne, der pga. begyndende smeltning er våd. Tøsne er pr. definition dog sne.

Sne er sammensatte iskrystaller, der kan falde til jorden som større eller mindre fnug.

Isslag er underafkølet regn - flydende vand med en temperatur under 0° - der, ved kontakt med faste overfalder, omgående fryser til is.

Hagl er isklumper af varierende størrelse og kan dannes året rundt i kraftige bygeskyer

Sneen i Midtjylland, Himmerland og Kronjylland er blevet liggende, da temperaturen hér har ligget under frysepunktet, mens sneen faldt. Både i Aars i Himmerland og i Hald mellem Hadsund og Randers har temperaturen været nede på -0,3 grader under snevejret.

Skyldes lavtryk lige over Danmark

Regn- og snevejret skyldes et lavtryk, der bevæger sig tværs igennem landet her til morgen. Nord for lavtrykkets centrum er luften lidt koldere, hvorved nedbøren har kunnet falde som sne.

I dagens løb klarer det flot op med masser af solskin og med temperaturer på 4-7 grader skal man nyde sneen, så længe den ligger der her til morgen.

Det kan også sagtens sne i april

Selvom mange nok gerne snart ser foråret gøre et sikkert indtog, så er sne i marts slet ikke usædvanligt, og det kan også forekomme langt ind i april og sågar lokalt i begyndelsen af maj.

Så sent som i fjor ramte kraftige snebyger området omkring Lillebælt den 24. april med hele 15 cm sne, mens det sidste fnug i foråret 2016 faldt den 27. april.