Helt utroligt: Filmer sjældent lyn med sin mobiltelefon

Et voldsomt tordenvejr drog i sidste uge hen over Missouri i USA, hvor en ganske særlig type lyn tilfældigvis blev filmet med en mobiltelefon

Den 7. marts 2017 er næppe en dag, som går i glemmebogen lige forløbigt for amerikanske Madison Scott-Kerley.

Dén aften drog et voldsomt tordenvejr hen over Kansas City i den amerikanske stat Missouri, som ligger i det centrale USA.

Nok havde Madison Scott-Kerley forventet at få et lyn 'i kassen', men sikkert ikke af den ganske særlige type, som hun alene med sin smartphone lykkedes at fotografere over storbyen.

Under tordenvejret lyses himlen pludseligt op af et par voldsomme lyn, der som to, store træer, tårner sig mod himlen. 

Videoen ses ovenfor, hvor den afspilles i to omgange. Madison Scott-Kerley har selv sat tempoet på videoen en smule ned, så lynene bedre ses, og TV 2 VEJRET har fået lov til at benytte videoen her.

Kansas City ligger på grænsen mellem staterne Kansas og Missori i det centrale USA
Kansas City ligger på grænsen mellem staterne Kansas og Missori i det centrale USA Foto: TV 2

Sjælden type lyn ligner en lysende træ

Der er tale om såkaldt opadgående lyn, hvis særlige natur gør dem særdeles smukke og fotogene, men ej heller en type, som man kan forvente at se ved ethvert tordenvejr - heller ikke i USA.

Langt de fleste lynnedslag er nedadgående, og springer fra sky til jord. 

Det specielle opadgående lyn opstår næsten udelukkende fra høje objekter såsom skyskrabere eller TV-tårne. 

De dannes, når andre lynudladninger i nærheden skaber et stærkt elektrisk felt nær dennes top. 

Det kan være andre lynnedslag i nærheden eller lyn-udladninger inde i selve tordenskyen, der befinder sig over tårnet eller skyskraberen.

Det tillader, at såkaldte 'følere' sendes ud fra tårnets top i retning mod tordenskyen, som grene fra et træ, der spreder sig ud i trækronen.

Når disse får kontakt med det elektriske felt i tordenskyen, så springer lynet for alvor og hele 'træet' lyses op - og det hele sker i løbet af et splitsekund.

Storms over Kansas City

Make sure to select HD when you watch this!! I caught the craziest lightening strikes over Kansas City last night with my phone and slowed it down a little. Forever amazed by nature.

‎Posted by Madison Scott-Kerley on‎ יום שלישי 7 מרץ 2017

Kun 1% af alle lyn er opadgående

Da de opadgående lyn så godt som udelukkende springer fra toppen af et tårn eller en skyskraber, så er de på en måde 'menneskeskabte'. De ville ikke eksistere på samme måde uden disse høje bygninger.

Det vurderes, at kun ca. ét ud af 100 lyn springer fra jord til sky. De fleste springer inde i skyerne, og resten springer fra sky til jord.

Heraf er det endnu færre, der har den særprægede 'træ-struktur' - og når man så får det hele på video, så må man betegne sig selv som heldig. Og dét gør Madison Scott-Kerley fra Kansis City i Missouri så sandelig også.