Her slog snestormen i USA rekorder

Snestormen 'Stella' gav udbredt og intenst snefald over det nordøstlige USA, og der blev slået flere rekorder.

Mange amerikanere står i dag op til byer og landskaber fuldstændigt dækkede af sne efter, at snestormen 'Stella' gav op til en meter sne.

Snestormen, som ramte det nordøstlige USA i går, har slået flere rekorder og er blevet den kraftigste registrerede snestorm i dele af staten New York.

I byen Binghamton, som ligger i staten New York nogenlunde midt mellem New York City og Toronto i Canada, fik man under snestormen 73,2 cm sne, og dermed slog man rekorden fra snestormen ‘Argos’ tilbage i november 2016, hvor man fik 70,1 cm.

Desuden slog man rekorden for, hvor meget sne der kan falde på 24 timer. De 73,2 cm faldt nemlig på mindre end et døgn, og dermed slog man den tidligere 24-timers-rekord på 58 cm fra februar 1961.

Tager vi mod syd til millionbyen Philadelphia mellem New York og Washington D.C. satte man ny rekord for, hvor meget sne der kan falde lige præcis den 14. marts med 15 centimeter, hvilket er tre centimeter mere end den tidligere rekord fra 1999.

Mere end en meter sne

De største snemængder under snestormen overstiger dog langt rekorden i Binghamton.

Tager vi til West Windfield i den centrale del af staten New York mellem Albany og Syracuse og lige syd for Utica målte man under snestormen sammenlagt hele 104 cm sne, mens man i Illion ikke langt der fra på blot en time fik 18 cm.

Generelt oplevede man høje intensiteter i snefaldet. I Burlington i Vermont faldt der 13 cm på en time, mens man ved Highland Lakes i New Jersey fik 10 cm på en time, da det sneede mest.

I Danmark kalder vi det til sammenligning for en snestorm, når der falder 10 cm på mindre end seks timer og det samtidig blæser en frisk vind, og det hedder kraftigt snefald, hvis der falder 15 cm på mindre end seks timer.

New York City lå lige på grænsen mellem sne og regn

Mens der blev slået rekord i staten New York, var historien en lidt anden nede i New York City. Her fik man 19 cm sne i Central Park på Manhatten.

Omkring Manhattan var sneen vådere og tungere end længere mod nord, så derfor fik man 'blot' 15-20 cm her.
Omkring Manhattan var sneen vådere og tungere end længere mod nord, så derfor fik man 'blot' 15-20 cm her. Foto: EDUARDO MUNOZ / Scanpix Denmark

Her lå man nemlig lige på skillelinjen mellem sne og regn, og derfor faldt en del af nedbøren som slud og tung sne, så mængderne blev mindre end man havde frygtet netop her.

Udbredt snefald med 30 til 90 cm

Snefaldet var dog generelt både intenst og udbredt, hvilket tydeligt understreges af, at man har fået mellem 30 og 90 cm sne i et bredt strøg hen over det nordøstlige USA fra områderne nord for Washington D.C. og op over New York til vest for Boston.

Sneen står op i postkassehøjde i Union Dale i Pennsylvania.
Sneen står op i postkassehøjde i Union Dale i Pennsylvania. Foto: Brett Carlsen / Scanpix Denmark

I hele 15 stater i det centrale og nordøstlige USA fik mere end 30 cm sne et eller flere steder.

De store snemængder førte også til to registrerede laviner i Pennsylvania, hvoraf den ene lukkede en større hovedvej.

Snevejret er endnu ikke helt overstået, da der hen over onsdagen fortsat vil falde let sne flere steder - men snestormen som sådan er overstået.