Dagen derpå: Var vejrudsigten i virkeligheden helt i skoven?

16x9
Kraftigt snefald over Rødovrevej i Rødovre under snevejret den 23. februar 2017. Foto: Christian Eilert Nesgaard / Privatfoto

Der var varslet kraftigt snevejr torsdag og natten til fredag - men mange steder kom der ikke et fnug. Slog vejrudsigterne virkelig fuldkommen fejl?

Mange vil sikkert svare ja til ovenstående spørgsmål. Nogle ville nok sige delvist, mens andre nok synes, at det ikke var så tosset endda.

Sandheden er, at alle hver især kan have ret - og det kommer helt an på i hvilken kontekst man beskuer vejrmeldingerne de seneste døgn for gårsdagens snevejr. 

Varsel om 'kraftigt snefald'

Snevejret over Danmark fik stort set alle landets meteorologer - også her på TV 2 VEJRET - til at advare om, at snemængderne i løbet af torsdagsdøgnet kunne blive så store, at det kunne give problemer for blandt andet trafikken.

Helt præcist så det ud som om, at mellem 5 og 15 cm sne skulle ramme Danmark i løbet af relativt kort tid, og enkelte steder kunne man sågar se frem til mere end 15 cm sne på seks timer - dét, der herhjemme går under betegnelsen 'kraftigt snefald', som i øvrigt ej er at forveksle med begrebet 'snestorm'.

Satellitbillede af Danmark taget af NASA's Terra-satellit fredag middag den 24/2 2017. Sneen ses tydeligt dække et godt 100 km bredt bælte tværs igennem landet.
Satellitbillede af Danmark taget af NASA's Terra-satellit fredag middag den 24/2 2017. Sneen ses tydeligt dække et godt 100 km bredt bælte tværs igennem landet. Foto: Terra / NASA

Årsagen var et kraftigt lavtryk, der under udvikling skulle passere lige syd om Danmark - og på nordsiden af lavtrykket ville luften i nedbørområdet over Danmark være kold nok til, at nedbøren i stor stil kunne falde som sne.

Sandheden set fra en meteorologs side er, at vi ramte så rigtigt, som man kan med dagens værktøjer. Skal vi forbedre noget fremover, så er det nærmere formidlingen til danskerne.

Peter Tanev, redaktionschef, TV 2 VEJRET

Alt gik i store træk som det skulle...

Meteorologernes computermodeller havde da også godt styr på lavtrykket, som planmæssigt blev dannet vest for De Britiske Øer i løbet af onsdagen, og som siden begyndte at bevæge sig frem mod den sydlige del af Nordsøen og den sydlige del af Danmark.

I og med at lavtrykket først blev dannet onsdag - ét døgn før snevejret - så fandtes det slet ikke i virkeligheden, men kun i computermodellerne, da snevejret første gang blev omtalt allerede ved ugens begyndelse. Det er der som sådan ikke noget spektakulært i, men det kan være én af forklaringerne på, hvorfor det gik som det gik.

Prognoserne viste nemlig indtil onsdag aften, at lavtrykket ville gå tilpas langt mod syd til, at det især var de sydlige egne, som stod for skud for store mængder sne, og derfor blev der af TV 2 VEJRET onsdag eftermiddag udsendt varsler om risikoen for kraftigt snefald for Syd- og Sønderjylland, Fyn, Sydsjælland, Lolland, Falster, Møn og Bornholm.

TV 2 VEJRETs varsel om kraftigt snefald for torsdag eftermiddag og aften, som det så ud onsdag eftermiddag.
TV 2 VEJRETs varsel om kraftigt snefald for torsdag eftermiddag og aften, som det så ud onsdag eftermiddag. Foto: TV 2 VEJRET
TV 2 VEJRETs varsel om kraftigt snefald for torsdag eftermiddag og aften, som det så ud torsdag morgen.
TV 2 VEJRETs varsel om kraftigt snefald for torsdag eftermiddag og aften, som det så ud torsdag morgen. Foto: TV 2 VEJRET
TV 2 VEJRETs varsel om kraftigt snefald for torsdag aften og nat, som det så ud tidligt torsdag eftermiddag.
TV 2 VEJRETs varsel om kraftigt snefald for torsdag aften og nat, som det så ud tidligt torsdag eftermiddag. Foto: TV 2 VEJRET

...men djævlen lå i detaljen

I og med at lavtrykket reelt tog form natten til torsdag og torsdag morgen, så begyndte computermodellernes beregninger dog at pege på en lidt nordligere bane for lavtrykket og dermed også for snevejret. Den tendens fortsatte dagen igennem, hvorved TV 2 VEJRETs varsler om det kraftige snevejr løbende blev justeret for til sidst at undtage de sydlige egne fuldstændigt, og i stedet sende snevejret ind over navnlig Midt- og Østjylland samt den centrale og nordlige del af Sjælland.

Prognosen for sne-lavtrykket torsdag aften, som set af TV 2 VEJRETs prognose onsdag eftermiddag. Prøv at sammenligne med kortet herunder og se om du kan få øje på forskellen.
Prognosen for sne-lavtrykket torsdag aften, som set af TV 2 VEJRETs prognose onsdag eftermiddag. Prøv at sammenligne med kortet herunder og se om du kan få øje på forskellen. Foto: TV 2 VEJRET
Prognosen for sne-lavtrykket torsdag aften, som set af TV 2 VEJRETs prognose torsdag middag. Prøv at sammenligne med kortet herover og se om du kan få øje på forskellen.
Prognosen for sne-lavtrykket torsdag aften, som set af TV 2 VEJRETs prognose torsdag middag. Prøv at sammenligne med kortet herover og se om du kan få øje på forskellen. Foto: TV 2 VEJRET

Forskydningen var på mellem 50 og 100 kilometer, hvilket er utrolig lidt for et lavtrykssystem, der har et omfang på op mod 2000 km (se kortene ovenfor og herunder) - men det var altafgørende for vejrforholdene over Danmark torsdag eftermiddag og aften.

For ikke nok med at snevejret rykkede længere nordpå end først forudsagt, så var overgangen til tøvejr og regn særdeles skarp i den sydlige del af landet. Tidligt torsdag aften blev der eksempelvis målt temperaturer på 0 grader i Vamdrup ved Kolding, mens man bare 20 km længere mod syd i Vojens havde 5 graders varme.

Man skal huske på, at når vi varsler for markant vejr, så lover vi ikke noget, men vi laver i stedet en risiko-vurdering. Et varsel udarbejdes for at forberede folk på udfordrende vejr - ikke for at glæde sneglade danskere.

Peter Tanev, redaktionschef, TV 2 VEJRET

Forskydningen af lavtrykket gjorde ligeledes, at det vejr, som man - groft sagt - skulle have haft i Tønder nærmere endte i Esbjerg, mens det vejr, som man var udset til at skulle få i Gedser endte helt oppe nær Næstved. 

Overgangen fra snevejr med flere centimeter sne til absolut ingen sne var derfor særdeles markant, og det var klart medvirkende til, at det gik så 'galt' som det gjorde med vejrudsigten for den sydlige del af landet. Der fandtes ingen glidende overgang fra kulde og snevejr til grønne marker og adskillige plusgrader.

Prognosen for sne-lavtrykket torsdag aften, som set af TV 2 VEJRETs prognose onsdag eftermiddag - og zoomet tættere ind på Danmark. Prøv at sammenligne med kortet herunder og se om du bedre kan få øje på forskellen.
Prognosen for sne-lavtrykket torsdag aften, som set af TV 2 VEJRETs prognose onsdag eftermiddag - og zoomet tættere ind på Danmark. Prøv at sammenligne med kortet herunder og se om du bedre kan få øje på forskellen. Foto: TV 2 VEJRET
Prognosen for sne-lavtrykket torsdag aften, som set af TV 2 VEJRETs prognose torsdag middag - og zoomet tættere ind på Danmark. Prøv at sammenligne med kortet herover og se om du bedre kan få øje på forskellen.
Prognosen for sne-lavtrykket torsdag aften, som set af TV 2 VEJRETs prognose torsdag middag - og zoomet tættere ind på Danmark. Prøv at sammenligne med kortet herover og se om du bedre kan få øje på forskellen. Foto: TV 2 VEJRET

Der hvor sneen faldt kom der over 10 cm - men jo ikke 15 cm?

Snevejret endte altså i sidste ende centralt igennem landet, hvor sneen kom i rigelige mænder på mellem 7 og 12 cm, som meldingerne lød på især fra Midt- og Nordsjælland.

Det var dog ikke nok til at betegne det som 'kraftigt snefald', som kræver 15 cm sne på seks timer. Så selvom snevejret flyttede sig mod nord, så kom der heller ikke så megen sne dér, som meteorologerne forventede. Var nedbør-forudsigelsen i sig selv også helt forkert?

Snedybde målt indtil kl. 08.00 den 24/2 2017
Snedybde målt indtil kl. 08.00 den 24/2 2017 Foto: TV 2 VEJRET

Her er svaret både ja og nej. For der kom faktisk næsten ligeså store mængder nedbør, som prognoserne havde forventet. De fleste steder fik man mellem 10 og 15 mm nedbør og nogle steder kom der mere. I København faldt der 17 mm nedbør.

Vi kan jo ikke rigtigt bruge til noget, at vi klapper os selv på skulderen og siger, at det var en god vejrudsigt når vores “kunder” sidder tilbage med en helt anden fornemmelse.

Peter Tanev, redaktionschef, TV 2 VEJRET

En større del af nedbøren end forventet faldt dog som den meget tunge og våde slags og temperaturerne var marginalt højere mens nedbøren faldt, end hvad der i første omgang var forventet. Der var kun tale om decimaler - men når temperaturerne ligger meget tæt på frysepunktet, så er det altafgørende for, hvor meget af sneen, som bliver liggende. 

Tommelfingerreglen er, at 1 mm nedbør tilsvarer 1 cm sne, når temperaturerne ligger lige omkring frysepunktet. I eksempelvis København lå temperaturen torsdag aften tættere på 1 grads varme end på frysepunktet og dét, der potentielt kunne være endt som nær 17 cm sne endte med blot ca. 7 cm. 

Kan det virkelig ikke gøres bedre i 2017?

Summa summarum er altså, at snevejret endte i en anden del af landet end hvad der var forventet blot ét døgn før det indtraf. Samtidig kom der knap så megen sne, som meteorologerne havde forventet, og der er sikkert mange der stiller sig selv spørgsmålet, om det virkelig ikke kan gøres bedre i 2017?

Og det er vitterligt et godt spørgsmål for man skal huske på, at vejrudsigter ikke er 'facitlister' for den fremtidige virkelighed, men i stedet dét, der betegnes som det mest sandsynlige bud på den. Og måske stiller man sig selv spørgsmålet fordi vejrudsigterne i dag i høj grad er ret præcise fra dag til dag. 

- Sandheden set fra en meteorologs side er, at vi ramte så rigtigt, som man kan med dagens værktøjer. Skal vi forbedre noget fremover, så er det nærmere formidlingen til danskerne, og her skal vi kigge på hvordan vi bedre forklarer og viser usikkerhederne i vejret, siger TV 2 VEJRETS redaktionschef, Peter Tanev.

- Vi kan jo ikke rigtigt bruge til noget, at vi klapper os selv på skulderen og siger, at det var en god vejrudsigt når vores “kunder” sidder tilbage med en helt anden fornemmelse. Vi skal derfor fremadrettet finde ud af, hvordan vi bedre kan formidle usikkerhederne i sådanne mariginalsituationer, fortsætter han.

I skarpe grænsetilfælde, som det vi så over Danmark i torsdagsdøgnet, er vejret stadig uhyre svært at beregne helt præcist - også her i det 21. århundrede, men det er jo også dét, der er med til at gøre vejret interessant og spændende.

Ikke mindst fordi vi alle kan tale med om det og har en mening om det - ligesom vi har det med regeringen og landstræneren i fodbold. 

Men i dag er det solskinsvejr - så det er med at nyde dét...