Kulden slipper grebet: I dag er det slut med isdøgn

I syv dage i træk har vi flere steder i landet haft temperaturer under frysepunktet døgnet rundt - såkaldte isdøgn - men fra i dag er det slut

Kulden har ligget godt over landet i en uges tid og sneen har været til glæde for både børn og barnlige sjæle, men nu synger vintervejret på sidste vers - i hvert fald i denne omgang.

For første gang i otte dage ventes temperaturerne nemlig i dag at stige til over frysepunktet i hele landet. Se temperaturprognosen ovenfor.

De seneste syv dage har der været flere steder i landet, hvor temperatureren i løbet af døgnet ikke er nået over frysepunktet - og onsdag i sidste uge oplevede vi sågar frostvejr hele døgnet i hele landet.

Hvis temperaturen holder sig under frysepunktet i et helt døgn, så kaldes det for et isdøgn. 

Den 8. februar 2017 kom temperaturen for første og eneste gang denne vinter ikke over frysepunktet noget sted i landet.
Den 8. februar 2017 kom temperaturen for første og eneste gang denne vinter ikke over frysepunktet noget sted i landet. Foto: Leo Steenberg Andersen / Privatfoto

Første isdøgn kom allerede i november

Isdøgn forekommer typisk i kolde perioder i januar og februar, men i denne vinter fik vi årets første isdøgn usædvanlig tidligt - nemlig den 7. november.

Siden har det været småt med isdøgn, inden en række på syv altså indtraf fra tirsdag i sidste uge og til og med i går, mandag.

Efter en kold morgen stiger temperaturen i eftermiddag til mellem 1 og 4 graders varme i hele landet, og selvom vi endnu får et par nætter med frost, så vil dagtemperaturerne fortsat stige i ugens løb og den sne, der måtte være tilbage, vil smelte.

Koldeste isdøgn fra isvinteren 1942

Et af de koldeste isdøgn og dermed altså en af danmarkshistoriens koldeste dage - hvis ikke den koldeste - indtraf under isvinteren i 1942 på den 25. januar.

Dengang kom temperaturen i København aldrig over -20,3 grader. I Sorø var det -19,8 grader, da det var 'lunest', mens man i Odense målte -17,8 grader.

Generelt lå de højeste temperaturer dén ekstremt koldte januardag på mellem 15 og 20 frostgrader landet over.