188.000 evakueret: Derfor kan gigantisk dæmning styrte sammen

Efter mere end 1200 mm nedbør på blot to måneder i bjergene i Californien, er en af siderne omkring en dæmning i fare for at styrte sammen.

Mindst 188.000 mennesker er blevet evakueret fra det nordlige Californien, efter at man søndag eftermiddag konstaterede skader på Oroville-dæmningen i Butte ca. 200 kilometer nord-nordøst for San Fransisco.

Med mere end 1200 mm nedbør på de sidste 60 dage, er vandmagasinerne bag dæmningen fyldt til randen, og man har måttet foretage kontrollerede nødtømninger gennem overløbsrender de sidste dage, så vandet ikke løber ukontrolleret ud over kanten og ned i dalen foran dæmningen

Disse tømninger har imidlertid forårsaget erosionsskader på overløbsrenderne, og man frygter, at skaderne vil vokse, så der pludselig løber voldsomme vandmængder ud over kanten og ned over beboede områder.

Oroville-dæmningen i det nordlige Californien. Her ser man et af de kontrollerede overløb, som har forårsaget skader på overløbsrenderne.
Oroville-dæmningen i det nordlige Californien. Her ser man et af de kontrollerede overløb, som har forårsaget skader på overløbsrenderne. Foto: HANDOUT / Scanpix Denmark

Myndigheder er klar til at kaste store sten ned for at lukke hullet

Myndighederne i Californien er klar til at smide store sten ned fra helikopter for at lukke hullerne omkring overløbsrenderne og derved stabilisere skaderne.

Med en langsomt faldende vandstand i magasinet bag dæmningen de sidste timer sætter man midlertid sin lid til, at nedbrydningen af overløbsrenden efterhånden kan høre op.

Et af USA's mest nedbørrige områder

Dæmningen er USA's højeste på 230 meter, og den ligger i et af de mest nedbørrige områder i USA ved foden af Sierra Nevada-bjergene.

Observeret nedbør de sidste 60 dage frem til den 11. februar 2017. De hvide/grå nuancer repræsenterer 50 tommer eller næsten 1300 mm.
Observeret nedbør de sidste 60 dage frem til den 11. februar 2017. De hvide/grå nuancer repræsenterer 50 tommer eller næsten 1300 mm. Foto: NOAA

Bjergene modtager store nedbørmængder, når varm og fugtig luft blæser ind mod dem fra Stillehavet på samme måde som vestsiden af de norske fjelde ved Bergen.

Hele vinteren igennem har man oplevet en næsten konstant strøm af fugtig luft, som blæser frem til Californien helt ude fra Hawaii.

Den luftstrøm, som undertiden betegnes 'ananasekspressen' (da man dyrker ananas på Hawaii), har givet store nedbørmængder i bjergene hele vejen langs den amerikanske vestkyst, og mange steder er man oppe på det dobbelte af den normale nedbørmængde hen over vinteren.