Hidsige vinterbyger: Hagl, slud, sne og torden driver ind over Danmark

Kraftige byger med både regn, slud, sne, hagl og torden driver ind over Danmark fra Nordsøen.

Nedbørtyper

Regn er dråber af flydende vand

Slud er en blanding af regn og sne - ikke at forveksle med tøsne.

Tøsne er sne, der pga. begyndende smeltning er våd. Tøsne er pr. definition dog sne.

Sne er sammensatte iskrystaller, der kan falde til jorden som større eller mindre fnug.

Isslag er underafkølet regn - flydende vand med en temperatur under 0° - der, ved kontakt med faste overfalder, omgående fryser til is.

Hagl er isklumper af varierende størrelse og kan dannes året rundt i kraftige bygeskyer

Efter en onsdag med sne over de østlige egne, er hele landet i dag udsat for stedvis kraftige byger, som kan være med både hagl, slud og sne - foruden torden og kraftige vindstød.

Bygerne rammer dog især Jylland og Fyn, da de opstår over den relativt lune Nordsø, og med en strid vestenvind blæser de lige ind over de vestlige egne.

Luften er dog tilstrækkelig ustabil til, at bygerne sagtens kan blæse frem til de østlige egne også, men hyppigheden af bygerne vil være størst vest for Storebælt.

Regnbyger kan blive til snebyger

Temperaturen er lav nok til, at vi kan få stort set alle nedbørformer i dag. Det betyder, at bygerne kan være med både regn, slud, sne og hagl, og så er de så kraftige, at der også kan være torden i enkelte af dem.

Bygernes intensitet vil være afgørende for, om det bliver regn eller snebyger. Byger har nemlig den egenskab, at de afkøler luften under sig, så en regnbyge kan udvikle sig til en slud- og snebyge.

Jo kraftigere bygen er, jo større er afkølingen og dermed sandsynligheden for sne.

Sammen med bygerne kan der også komme kraftige vindstød, så man skal forberede sig på, at vejret kan blive ganske barsk i bygerne.

Vejene kan også blive spejlglatte af de 'vinterlige' byger, og vejene er i forvejen isglatte flere steder til formiddag, så vær særlig opmærksom, hvis du skal færdes ude på vejene i dag.

Fanger du en af dagens hagl- eller snebyger på video, så send den gerne til os her.