Derfor kan vejene være glatte hele dagen

16x9
Der er risiko for glatte veje hele dagen. Til morgen primært isglatte veje og senere i forbindelse med hagl og tøsne. Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Denmark

Der er risiko for pletvis glatte veje dagen igennem, da vejene er kolde til morgen, og hen over dagen kommer der hagl- og tøsnebyger.

Det handler om at være særlig opmærksom på glatte veje i dag, for til morgen er der pletvis isglatte veje, og dagen igennem kan der komme 'vinterlige' byger, som også kan give glatte veje.

Til morgen er vejene kolde med temperaturer omkring eller under frysepunktet i hele landet, og da vi samtidig har fået en del nedbør det seneste døgn, kan de våde veje stedvis være frosset til is med spejlglatte veje til følge.

Vejene ventes dog gradvist at blive varmere hen over formiddagen, men da der samtidig kommer flere hagl- og sludbyger og efterhånden også snebyger (tøsne), vil der kortvarigt også kunne være glat, når en byge har passeret.

'Sort is', hagl og sne

Med lufttemperaturer mellem 1 og 5 grader til morgen er vi umiddelbart frostfrie i hele landet, men da vejene taber varme op til verdensrummet i den klare luft mellem de drivende bygeskyer, er vejene koldere end luften, og flere steder har det betydet, at vandet på vejene er frosset til klar og næsten usynlig is - såkaldt 'sort is'.

Bygerne, som rammer os i dag, kan desuden være med hagl, og da byger samtidig har den egenskab, at de afkøler luften under sig, kan regnbyger blive til slud- og snebyger, og derved kan der opstå striber med glatte veje efter bygerne.

Vær derfor forberedt på, at der til morgen kan være islgatte veje, som er svære at se, da de blot ligner våde veje - og dagen igennem kan en vejstrækning længere fremme være spejlglat over en kort strækning, hvis en haglbyge netop har passeret.