Bulder, brag - og sne: Kan det virkelig tordne i snevejr?

Kraftige byger med både tøsne og torden kan ramme Danmark i dag - men kan det virkelig passe, at det kan tordne i snevejr? Ja, det kan det faktisk...

Øverst: Lyn og torden under en hagl- og snebyge i Hornshyld i Østjylland juleaftensdag 2016. Video: John Egsgaard

Lyn og torden er noget de fleste forbinder med varmt sommervejr, hvor en flot solskinsdag ud på eftermiddagen kan blive afløst af uvejr, bulder og brag.

Men selvom torden i Danmark forekommer langt hyppigere om sommeren end om vinteren, så kan man undertiden opleve, at det kan tordne i vintermånederne - sågar også når det sner.

Skyldes store temperaturforskelle

Tordenbyger skabes nemlig i bund og grund af temperaturforskelle mellem hav- og jordoverfladen og de højere luftlag i flere kilometers højde.

Lynnedslag registreret over Løgstør i Nordjylland i dag den 12/1 2017 kl. 09.30. Kraftige byger fra Nordsøen var årsag til tordenen.
Lynnedslag registreret over Løgstør i Nordjylland i dag den 12/1 2017 kl. 09.30. Kraftige byger fra Nordsøen var årsag til tordenen. Foto: TV 2 VEJRET

Er temperaturforskellen stor nok, så kan bygeskyen vokse sig stor og mægtig og udløse tordenvejr - selv hvis det skulle være frostvejr ved jorden og nedbøren skulle falde som sne.

I Danmark sker det oftest i forbindelse med kuldefrembrud fra nordvest, som det vi oplever netop nu, hvor iskold luft i de højere luftlag strømmer ud over den relativt varme Nordsø eller Kattegat, og derefter bevæger sig ind over den koldere landjord, hvor nedbøren kan falde som slud eller sne.

Vi oplever det i dag

Og det er netop dét vi kan komme til at opleve i dag, hvor temperaturen i omkring fem kilometers højde ligger nede omkring 35-38 graders frost, mens temperaturen i Nordsøen ligger mellem 6 og 8 graders varme. 

Temperaturer i omkring fem kilometers højde i eftermiddag den 12/1 2017 som beregnet af TV 2 VEJRETs prognosemodel. Over Nordsøen og Skagerrak er temperaturen ned til -38 grader.
Temperaturer i omkring fem kilometers højde i eftermiddag den 12/1 2017 som beregnet af TV 2 VEJRETs prognosemodel. Over Nordsøen og Skagerrak er temperaturen ned til -38 grader. Foto: TV 2 VEJRET

Denne temperaturforskel på omkring 45 grader i de nederste fem kilometer af atmosfæren giver anledning til kraftige byger, nogle med torden, som over land kan falde som både regn, slud, sne og hagl.

Allerede her til formiddag slog flere lyn ned nær Løgstør i Nordjylland i forbindelse med en kraftig byge. Se radarbilledet ovenfor.

I Danmark slår omkring 85% af alle lyn ned i sommermånederne mens 5% slår ned i henholdsvis maj og september. De sidste 5% fordeler sig fra oktober til april. Dermed er vintertorden altså en relativ sjælden oplevelse.

Når man ser lynet kan man tælle sig frem til hvor langt det er væk i kilometer, ved at dividere antallet at sekunder mellem lyn og tordenbrag med tre.

Alting er større i USA - også 'torden-sne'

I USA, hvor alt som bekendt er større - også når det gælder vejret - er torden og snevejr en knap så sjælden cocktail. Navnlig omkring De Store Søer kan såkaldt torden-sne optræde i vintermånederne.

Det kan dog også forekomme andre steder, som blandt andet i Boston, hvor den amerikanske TV-meteorolog Jim Cantore i februar 2015 nærmest gik amok i en jubelrus, da lynet flere gange slog ned under en voldsom snestorm. Se klippet herunder.