Sol, varme og blæst får enorme mængder vand til at fordampe

16x9
Markvanding Foto: Henning Bagger / Scanpix Danmark

I en helt almindelig parcelhushave er der i den forgangne uge fordampet 30.000 liter vand

Sommervejret får lige nu enorme mængder vand til at fordampe, og dagligt forsvinder der lige nu 4-5 mm vand i døgnet - op i den blå luft.

Selv efter en våd vinter og den vådeste april i 18 år, så har den seneste uges tørre, solrige og blæsende vejr givet tørre græsplæner, støvede veje og knastørre bede i haverne - mens markerne på de mest sandede jorde skal vandes.

Det er en uge siden et regnvejr passerede landet - og siden da har det været tørvejr. Derudover har solen skinnet - og så har det været blæsende.

Den kombination har givet den tørre luft fra sydøst gode betingelser for at optage vand fra jorden, som er fordampet ekstremt effektivt..

4-5 mm vand fordamper dagligt

Ifølge planteinfo.dk har det tørre, solrige og blæsende vejr i den seneste uges tid fået 4-5 mm vand til at fordampe dagligt. Der er tale om den såkaldte potentielle fordampning - men da vandmagsinerne i jorden efter den seneste våde periode stort set har været fyldt, så svarer det meget godt til den mængde vand, der reelt set er fordampet siden starten af sidste uge - her i sommervarmen.

På en almindelig parcelhusgrund på 1.000 kvadratmeter svarer det til, at der hvert døgn er forsvundet 4-5.000 liter vand op i den blå luft. Og set hen over en hel uge, så er det omkring 30.000 liter vand, der er fordampet.

Varme og vind øger fordampningen

Fordampningen øges ved høje jordtemperaturer, der styres af stor solindstråling.

Desuden er meget vind og lav luftfugtighed faktorer, der øger fordampningen. De seneste uger har især tør luft, masser af sol kombineret med blæst gjort sit til, at der er sket en relativ stor fordampning.

Tørken kradser på de sandede jorde - og i villahaverne

Ifølge DMI's tørkeindex fra mandag, så mangler der generelt 20-30 mm vand i jordens vandmagasiner - men stedvis i den nordvestlige og vestligste del af Jylland er der et vandunderskud på 50 mm, mens der i den sydøstligste del af landet stedvis mangler hele 60 mm.

Det giver kun på de aller mest sandede jorde i Vestjylland behov for kunstvanding - og i fint kultiverede bede i haverne - ellers er der endnu langt til, at man kan tale om regulær tørke.

De lerede jorde kan tåle tørvejr lang tid endnu

Plantevæksten berøres først når planterne kun har 60 % eller derunder af den maksimale mængde vand i vandmagasinerne til rådighed.

I de mest sandede jorde kan der maksimalt være 60 mm vand til rådighed - og her nås dette niveau ved et vandunderskud på blot 30 mm. Og det er man ved at nå nu. 

På de mere lerholdige jorde er der langt til tørke. De mest almindelige og mere lerholdige jorde i Danmark har et vandmagasin på mellem 120 og 170 mm vand  - og de mest lerede jorde mærker først tørken kradse, når der mangler omkring 80 mm vand.

Det tørre vejr fortsætter frem til pinse-weekenden, hvor der kan komme regn og byger, som kan spæde lidt op i de tømte vandmagasiner. Indtil da kan der være fordampet yderligere 10-20 mm hen over landet.