Se billedet: Sjældent optisk fænomen set i Vendsyssel

16x9
En tågebue midt i den lettende rimtåge i Sæby torsdag morgen kl. 9.15. Foto: Henrik Stage

Midt i rimtågen i morges opstod der et smuk og sjældent syn, da solen begyndte at skinne i Vendsyssel.

En sjældent fotograferet ‘tågebue’ opstod som en hvid bue i rimtågen, som var under opløsning ved 9-tiden i Sæby i Vendsyssel.

Henrik Stage tog ovenstående billede kl. 9.15 ved Sæby Syd, og han fortæller til TV 2 VEJRET, at tågebuen ‘nærmest omkransede et område med rimtåge’.

Og det er lige præcis, hvad der skete i morges i det nordjyske, da solen begyndte at opløse rimtågen, som var dannet på en kold og klar nat.

Beslægtet med regnbuen
Tågebuen er i familie med den velkendte regnbue, som oftest ses først eller sidst på dagen i forbindelse med regnbyger om sommeren, og begge buer dannes på samme måde.

Fælles for regnbuen og tågebuen er, at solen skinner samtidig med, at der er flydende vanddråber i luften. Når sollyset rammer en vanddråbe, brydes lyset i alle regnbuens farver i dråben på samme måde som i et prisme i en lysekrone.

Det brudte lys reflekteres herefter i ‘bagvæggen’ inde i dråben og kastes derved tilbage mod iagttageren, og en smuk bue tegnes på himlen.

Farvespillet i regnbuen skyldes, at solens hvide lys egentlig består af en blanding af uendeligt mange farver, og i brydningen i en dråbe bliver alle farverne synlige, da hver farve brydes på sin helt egen måde.

I en tågebue sker det samme som i regnbuen, men her er vanddråberne mere end 10 gange mindre end regnbuens dråber, og derved sker der en sammenblanding af de brudte farver, så tågebuen fremstår hvid for iagttageren.

Næste gang du befinder dig i tåge i morgenstunden, så stil dig med solen i ryggen, og så kan du være heldig at se en tågebue.