Se billederne: Snebyger har ramt Danmark i nat

Øverst: Radaranimation viser hvordan bygerne har ramt Danmark i nat.

På en kold morgen skal mange sikkert skrabe rim af ruderne på bilen, men nogle steder ligger der også et lag sne, som skal børstes væk, inden man kan begive sig ud i morgentrafikken.

Byger fra Nordsøen har natten igennem drevet ind over Jylland, og Nord- og Nordvestjylland og Sønderjylland er blevet ramt i flere omgange.

I det nordjyske er man især blevet ramt i et strøg fra Thy og Mors og hen over Salling og Hanherred til Himmerland og det sydlige Vendsyssel, mens man længere mod syd er blevet ramt af snebyger mellem Hvide Sande og grænsen til Tyskland.

Snevejr i Tønder tidligt torsdag morgen.
Snevejr i Tønder tidligt torsdag morgen. Foto: Allan Condrup Eriksen

Bygerne er dannet i en ustabil og kølig luft, som strømmer ind over os fra Nordsøen, og tidligere har luften rundet Norskehavet længere mod nord og er derfor kold.

Til havs falder bygerne som regn og slud, da det er lunere derude, og inde over land var bygerne også mere våde end hvide i går, da solen var på himlen.

Et fint lille lag af sne på bilen i Gandrup nær Aalborg.
Et fint lille lag af sne på bilen i Gandrup nær Aalborg. Foto: Jens Rye

Da det i løbet af aftentimerne blev koldt inde over land, kunne bygerne falde som ren sne, og det har givet den snedækkede overflade flere steder i Jylland.

I dag er der fortsat byger i luften, og det er især de østlige og sydlige egne, som kan få et par sne- og sludbyger, men ellers er der nogen sol og positive temperaturer på programmet.

Nedbørtyper

Regn er dråber af flydende vand

Slud er en blanding af regn og sne - ikke at forveksle med tøsne.

Tøsne er sne, der pga. begyndende smeltning er våd. Tøsne er pr. definition dog sne.

Sne er sammensatte iskrystaller, der kan falde til jorden som større eller mindre fnug.

Isslag er underafkølet regn - flydende vand med en temperatur under 0° - der, ved kontakt med faste overfalder, omgående fryser til is.

Hagl er isklumper af varierende størrelse og kan dannes året rundt i kraftige bygeskyer