Islandsk monster-lavtryk kan sende tøvejr helt til Nordpolen

16x9
Vejrsituationen den 29/12 2015 kl. 14.00. Et meget kraftigt lavtryk ved Island sender ekstremt høje temperaturer for årstiden helt op til Nordpolen. Foto: TV 2 VEJRET

Tøvejr midt i vintermørket på klodens nordligste punkt i slutningen af december. Det lyder nærmest absurd, men det kan blive den skinbarlige sandhed i løbet af det kommende døgn.

Et særdeles kraftigt lavtryk over Island kan nemlig i morgen sende ekstrem varm luft hele vejen fra de subtropiske dele af Atlanterhavet og til Nordpolen, hvor temperaturen helt usædvanligt kan stige til over frysepunktet.

Lavtrykket udvikles voldsomt på sin vej fra Atlanterhavet mod nordøst op over Island, hvor de nuværende prognoser tyder på, at det onsdag middag får et lufttryk i centrum af lavtrykket på blot 925 hPa.

Det er særdeles lavt for et 'almindeligt' lavtryk på vore breddegrader - og lavtrykket vil da også forårsage en voldsom storm, som navnlig vil ramme den østlige del af Island.

Derudover vil lavtrykket pumpe meget varm luft hele vejen fra den centrale del af Atlanterhavet op over De Britiske Øer, Norskehavet og videre op mod Nordpolen. hvor prognoser antyder, at temperaturen onsdag formiddag kan nå over 0 grader.

Ifølge den amerikanske meteorolog, Bob Henson, så har temperaturen kun tre gange tidligere siden analysernes begyndelse i 1948 været over frysepunktet på Nordpolen i december måned, mens det aldrig før er sket i hverken januar, februar eller marts.

Det er sket den 1. december 2014, den 25. december 1990 og den 4.-5. december 1959 - og dermed hører det altså til de absolutte sjældenheder. Konklusionen er dog fremkommet på baggrund af såkaldte 're-analyser' af vejrsituationen og ikke af en egentlig temperaturmåling. 

Temperaturer omkring frysepunktet svarer til godt og vel 30 grader over det normale for dagene omkring nytår, hvor temperaturen typisk ligger omkring 30 graders frost, men med relativt store udsving fra dag til dag.  

Den ekstreme varme på Nordpolen bliver kortvarig og vil vare mindre end ét døgn før temperaturerne igen falder til langt under 0 grader, men varmens fremmarch længst mod nord på kloden er med til at begunstige den omlejring af vejrsystemerne, som fra weekenden vil give Danmark koldere vejr med frost døgnet rundt. 

Forventede temperaturer omkring Nordpolen den 29/12 2015 kl. 10.00. De grønlige farver indikerer temperaturer over frysepunktet.
Forventede temperaturer omkring Nordpolen den 29/12 2015 kl. 10.00. De grønlige farver indikerer temperaturer over frysepunktet. Foto: Climate Reanalyzer
Forventede afvigelser fra normaltemperaturen nær Nordpolen den 29/12 2015 kl. 10.00 dansk tid. De helt røde farver angiver temperaturafvigelser på mere end plus 20 grader.
Forventede afvigelser fra normaltemperaturen nær Nordpolen den 29/12 2015 kl. 10.00 dansk tid. De helt røde farver angiver temperaturafvigelser på mere end plus 20 grader. Foto: Climate Reanalyzer