Uhyggelig voldsom: Island ramt af den værste orkan i 25 år i nat

Video: Blæsten tager til over Vestmanne-øerne mandag aften før orkanen for alvor får fat.

Den kraftigste orkan i Island i knap 25 år ramte ø-staten i Nordatlanten i nat.

Og selvom mørket ikke har afsløret de sandsynlige ødelæggelser endnu, så har vindhastighederne været umanerligt høje viser data fra Islands Meteorologiske Institut.

Det sydlige og sydøstlige Island særdeles hårdt ramt
Det har været den sydlige og sydøstlige del af Island, som har oplevet det værste vejr, da orkanen i aftes og i nat gik i land med vinde fra netop syd og øst.

De voldsomste vinde blev målt på Hallormsstaðaháls i fjeldene på den sydøstlige del af øen 573 meter over havet. 

Her nåede middelvinden målt over ti minutter op på hele 51 m/s (184 km/t) med ekstremt sjældne vindstød på intet mindre end 73 m/s (263 km/t) mellem kl. 23.00 og midnat i sent i aftes dansk tid.

Til sammenligning var vindhastighederne henholdsvis 38,1 m/s og 51,4 m/s på Rømø, da december-orkanen kulminerede herhjemme i 1999.

Vindhastigheder som en større tropiske orkaner
Det er vindhastigheder, man normalt kun ser i forbindelse med tropiske orkaner i kategori 3 på skalaen, der for dén type uvejr går til 5. Orkan begynder ved 32,6 m/s.

Andre steder holdt vindmålerne tilsyneladende op med at fungere, da vindstødene kom op nær 60 m/s. Blandt andet ved Steinar på sydkysten. Målingernes ophør kan blandt andet skyldes strømafbrydelser eller at måleren er blæst omkuld.

Men selvom de voldsomste vinde naturligt nok har været målt i fjeldene, så er det bestemt ikke gået stille for sig ej heller i de lavtliggende områder ved kysterne og i dalene.

I Fagurhólsmýri på den sydøstlige kyst kulminerede orkanen i aftes dansk tid mellem kl. 22.00 og kl. 23.00 med middelvinde på 35 m/s og vindstød op til 45 m/s.

Reykjavik slap billigt på trods af orkanstød
Selvom det også har blæst i hovedstaden Reykjavik, så er man her sluppet langt billigere end i andre dele af landet - blandt andet fordi man for østenvinden har ligget i 'læ' på den islandske vestkyst.

Ved Reykjaviks lokale lufthavn kulminerede uvejret mellem kl. 00.00 og 01.00 dansk tid i nat med middelvinde af stormende kuling på 23 m/s og vindstød af stormstyrke til 34 m/s.

I selve byen Reykjavik slap man med stormende kuling på 18 m/s mens vindstødene dog stadig nåede orkanstyrke med 33 m/s.

Ved den internationale lufthavn nær Keflavik sydvest for Reykjavik måltes dog fuld storm med 27 m/s og vindstød af orkanstyrke til 34 m/s. Fly til lufthavnen har siden sent mandag eftermiddag været aflyst, men flyvningerne ventes i følge lufthavnens hjemmeside genoptaget med nye indkommende fly i løbet af formiddagen dansk tid.

Værste orkan siden den 3. februar 1991
Orkanen er den kraftigste der har ramt Island siden den værste orkan i landets historie slog til den 3. februar 1991.

Dengang nåede middelvinden på Vestmanne-øerne syd for det islandske fastland op på 56 m/s med vindstød sandsynligvis langt over de 62 m/s, som målestationerne dengang var i stand til at måle som maximum.

Også Reykjavik blev dengang ramt af en regulær orkan med vindstød op til 41 m/s.

 

 

Sådan benævnes vindstyrken

I Danmark benyttes vindbetegnelser i henhold til den internationale Beaufort-skala.

Orkan: >32,6 m/s
Stærk storm: 28,5-32,6 m/s
Storm: 24,5-28,4 m/s
Stormende kuling: 20,8-24,4 m/s
Hård kuling: 17,2-20,7 m/s
Kuling: 13,9-17,1 m/s
Hård vind: 10,8-13,8 m/s
Frisk vind: 8,0-10,7 m/s
Jævn vind: 5,5-7,9 m/s
Let vind: 3,4-5,4 m/s
Svag vind: 1,6-3,3 m/s
Næsten stille: 0,3-1,5 m/s
Stille: <0,3 m/s

TV 2 VEJRET's Stormbarometer

Vi følger løbende risikoen for storm over Danmark.

Stormbarometeret sættes løbende og viser, hvor stor en risiko, der er for at middelvinden når over stormstyrke (24,5 m/s) - et eller andet sted i landet.

Gå til Stormbarometeret