Gorm er den værste storm over Danmark siden Allan

Video: Storm tidligere på aftenen i Kalundborg * Følg TV 2 VEJRETs LIVE-dækning af Gorm HER * Som det første sted i landet måltes der på Sjællan

Video: Storm tidligere på aftenen i Kalundborg

* Følg TV 2 VEJRETs LIVE-dækning af Gorm HER *

Som det første sted i landet måltes der på Sjællands Odde fuld orkan i middelvinden med ekstreme vindstød søndag aften.

Det var vindmåleren på Gniben, der kl. 21.30 målte en middelvind på 36 m/s. Det er eftertrykkeligt over grænsen for orkan, som ligger ved 32,5 m/s.

Samtidig registredes her også et vindstød på hele 45,9 m/s - det er det højeste, der er målt under Gorm og et efter danske forhold særdeles kraftigt vindstød.

Det gør Gorm til den værste storm i Danmark siden Allan den 28. oktober 2013, hvis man alene bedømmer det ud fra de højest målte vindstød.

Dengang måltes middelvinde ved Røsnæs på Vestsjælland til 39,5 m/s og vindstød ved Kegnæs på Als til 53,5 m/s, hvilket er stående rekorder.

Det understregede blot, at Gorm udvikledes på sin vej hen over landet. Normalt vil de kraftigste vindstød blive målt ved Den Jyske Vestkyst, men i takt med at stormlavtrykket uddybedes på sin vej hen over landet var det østpå, at de aller kraftigste vinde kunne opleves.

Uvejret er livsfarligt og karakteriseret ved usædvanligt voldsomme vindstød - så det anbefales at man bliver indendøre mens stormen står på.

Gorm ventes at kulminere på Sjælland mellem kl. 21.30 og 23.00 hvorefter vinden aftager, men det vil fortsat være blæsende. I hele den vestlige og sydlige del af landet, hvor stormen ramte først, er det værste nu overstået.