'Den giftige hale': Her rammer den værste del af stormen

Video: Sidste nyt fra TV 2 VEJRET kl.

Video: Sidste nyt fra TV 2 VEJRET kl. 18.45

Når stormen 'Gorm' i aften rammer Danmark, så bliver det stort set hele landet, som før eller siden vil komme til at opleve vindstød af storm- eller orkanstyrke.

Men det bliver efter alt at dømme i et smalt bælte tværs over Jylland og til Kattegats kyster i Nordsjælland, at man bliver ramt af den værste del af stormen, når stormlavtrykkets 'giftige hale' svinger ind over landet.

På satellitbilledet herunder fra kl. 14.30 ses lavtrykket i Nordsøen, der er ved at udvikle 'den giftige hale' markeret med den gule pil. Denne hale - eller krog - ventes at passere igennem landet mellem de røde, stiplede linjer.

(artiklen fortsætter under billedet)

Lavtrykket, der bliver til stormen Gorm, set fra satellit den 29/11 2015 kl. 14.30. Den 'giftige hale' udvikles for enden af den gule pil og svinger i aftenens løb hen over Nordsøen til Danmark mellem de røde, stiplede linjer.
Lavtrykket, der bliver til stormen Gorm, set fra satellit den 29/11 2015 kl. 14.30. Den 'giftige hale' udvikles for enden af den gule pil og svinger i aftenens løb hen over Nordsøen til Danmark mellem de røde, stiplede linjer. Foto: TV 2 VEJRET

'Den giftige hale' er et populært begreb for det område af stormen, hvor det blæser allermest, og har fået sit navn fordi skyformationen i dette område fra satellit ligner en hale eller en krog.

Dette område i stormen kan opstå, når lavtrykket udvikler sig meget hurtigt og 'snor' dets fronter rundt omkring lavtrykkets centrum. 

I enden af frontsystemet lige syd for lavtrykkets centrum kan der herved udvikles en meget kraftig jetstrøm, som i vindstødene kan nå helt ned til jordoverfladen og producere vindstød med ødelæggende kraft.

Tør luft, der 'snor' sig rundt om lavtrykket kan ligeledes være med at til fordampe nedbøren i enden af frontsystemet, hvorved luften afkøles og synker ned mod jorden. Dette kan forstærke jetstrømmen og 'den giftige hale'.

Mellem de røde, stiplede linjer ovenfor, ventes vinden i aften at nå op på storm eller ved kysterne  en overgang måske stærk storm - med vindstød af orkanstyrke langt inde over land.