Stormen 'Gorm' findes slet ikke - endnu

Meteorologerne på TV 2 VEJRET har sat al deres lid til de avancerede computermodeller, der flere gange dagligt beregner atmosfærens tilstand på hele k

Meteorologerne på TV 2 VEJRET har sat al deres lid til de avancerede computermodeller, der flere gange dagligt beregner atmosfærens tilstand på hele kloden.

Stormen, som rammer Danmark i morgen og har fået navnet Gorm, findes nemlig slet ikke i virkeligheden endnu - men kun i computermodellerne.

Dannes og forsvinder hele tiden
Storme og orkaner er nemlig ikke noget, der bare bevæger sig rundt på jorden i en 'uendelighed' og så af til støder ind i Danmark. 

De lavtryk, som forårsager stormene, dannes og forsvinder hele tiden - men hvis de dannes og udvikles hurtigt netop som de passerer Danmark, så kan de være med til at give os særdeles blæsende vejr.

Og det er netop det, som ventes at ske i løbet af det kommende halvandet døgn, mener meteorologernes avancerede prognosemodeller.

Det lavtryk, som skal dannes i løbet af aftenen og natten, opstår nemlig på en langstrakt frontzone tværs over Atlanterhavet, som adskiller iskold, arktisk luft mod nord fra varm, subtropisk luft mod syd.

Det virker som en slags 'benzin', der får lavtrykket til at udvikle sig hurtigt på sin vej frem mod og forbi Danmark.

Befinder sig nu syd for Island
Lige nu ligger den 'frontbølge', som skal blive til lavtrykket, i Atlanterhavet syd for Island, men i løbet af aftenen, natten og i morgen bevæger det sig hen over Skotland og videre lige nord om Danmark.

Det er i den forbindelse at vi kan få en ret kortvarig men meget intens storm, der måske i Nordvestjylland en overgang kan blive en regulær orkan.

Det er helt normalt, at storme omtales og sågar varsles, inden de som sådan findes i virkeligheden. Nutidens komplekse vejrmodeller er nemlig ganske gode til, at simulere voldsomt vejr, der endnu ikke er opstået.

TV 2 VEJRET's Stormbarometer

Vi følger løbende risikoen for storm over Danmark.

Stormbarometeret sættes løbende og viser, hvor stor en risiko, der er for at middelvinden når over stormstyrke (24,5 m/s) - et eller andet sted i landet.

Gå til Stormbarometeret