Sjældent fænomen: Mystiske snebolde på østjysk mark

16x9
Kæmpe snebolde på mark i Østjylland den 22/11 2015 Foto: Bente Hedevang

På en mark ved i Østjylland kunne man søndag se et noget usædvanligt syn - det så ud, som nogen var begyndt at bygge snemænd, men aldrig var blevet fæ

På en mark ved i Østjylland kunne man søndag se et noget usædvanligt syn - det så ud, som nogen var begyndt at bygge snemænd, men aldrig var blevet færdige.

De så umiddelbart ud til at være dukket op af ingenting - for der var ingen spor. Men der er en naturlig forklaring på de mystiske kæmpe-snebolde.

Bente Hedevang, der har taget billedet undrer sig da også over det mærkelige fænomen, som hun kalder det.

Snowrollers
Men det er dog knap så mærkeligt. Der er tale om såkaldte 'snowrollers' - et relativt sjældent fænomen i Danmark. Det er snebolde dannet, når vinden får sne til at rulle hen over den snedækkede overflade.

De såkaldte 'snowrollers' dannes præcis under de forhold, man kunne opleve i store dele af Danmark i morgen- og formiddagstimerne - nemlig vind, temperaturer tæt på frysepunktet og ganske kraftigt snefald.

Og det er således sandsynligt, at fænomenet kan være observeret andre steder også.

Våd sne og vind danner sneboldene
Sneboldene dannes ved temperaturer tæt på frysepunktet, når sneen har en fugtig konsistens - den såkaldte gode sne til snebolde. Er overfladen, som sneen ligger på hård - i dette tilfælde var det en mark, så kan rigeligt med vind eller vindstød danne sneboldene.

Når et snefnug falder, så kan det - hvis det blæser - rive snefnug fra overfladen med sig op, som det så kitter sammen med. Sådanne klumper af snefnug kan hoppe hen over sneen og blive større og større til sneklumpen endelig falder helt til jorden og kan begynde at rulle.

Denne proces kan danne små snebolde, som kan rulle sig relativt store.

Dannet lørdag morgen i kraftigt snefald og blæst
Sneboldene i Østjylland er antageligt dannet søndag formiddag, hvor det efter en nat med frostvejr - og således en relativ hård overfalde - sneede relativt kraftigt, mens temperaturen samtidig lå lige omkring frysepunktet.

Det har fået sneen til at have den helt 'rigtige' konsistens, mens vinden i den periode i det østlige Jylland var frisk til hård (8-12 m/s) med vindstød på hård kuling (18-20 m/s).

Sporene efter sneboldene ses tydeligt på billederne - men man kan undertiden efter kraftigt snefald opleve, at de er visket helt væk. Og så bliver det for alvor mystisk at se på.

Kan blive så store som olietønder
Sneboldene i Østjylland skyder vi til at være op til ca. 30-04 cm i diameter - og er således nogle af de største set herhjemme.

I USA berettes om 'Snowrollers' på størrelse med olietønder. Det mest almindelige er snebolde i størrelser fra golfbolde til baseballs.

De største snebolde dannes i forbindelse med snestorme, hvor temperaturen er tæt på frysepunktet. I Sverige har man set 'snowrollers' med en diameter på 80 cm. Den største observerede er 90 cm i diameter og er set i Østrig i 1944.

Sneboldene danner ikke en rigtig kuglerund snebold, men en cylinder, som den man får, når en snemand skal rulles.