Ny kæmpe ildkugle eksploderede over Bangkok

Ligesom det var tilfældet over Danmark og Polen i søndags, så eksploderede en kæmpe ildkugle mandag aften over den thailandske hovedstad Bangkok. K

Ligesom det var tilfældet over Danmark og Polen i søndags, så eksploderede en kæmpe ildkugle mandag aften over den thailandske hovedstad Bangkok.

Kort før kl. 21.00 lokal tid (15.00 mandag eftermiddag dansk tid) kom ildkuglen til syne på himlen og blev foreviget af adskillige kameraer - blandt andet i forruden på flere biler, som det ses i eksempelvis videoen ovenfor.

Der kan være tale om en Taurid-meteor, som med enorm fart er drønet ned i jordens atmosfære.

Her er luften foran meteoren blevet presset sammen og opvarmet så meget, at meteoren er brændt og eksploderet med et fascinerende grønligt lys. Sådan et stjerneskud kaldes også en 'bolide', og det grønne lys skyldes sandsynligvis et højt indhold af magnesium i meteoret. 

Tauriderne er en meteorsværm, der stammer fra resterne af kometen Encke, og suser rundt i verdensrummet med en hastighed op omkring 28 km/s eller godt 100.000 kilometer i timen. 

Meteorsværmen er mest aktiv i perioden fra den 1.-.10. november, men det vides ikke med sikkerhed, om ildkuglen set over Thailand stammer fra Taurid-sværmen.

Tilbage i februar 2013, eksploderede en såkaldt 'superbolide' over Chelaybinsk i Rusland hvilket sårede adskillige mennesker og oplyste den russiske vinterhimmel langt mere end Solen

Meteorer og stjerneskud

Meteorid
Et stenobjekt i kredsløb omkring Solen. Er mindre end en asteoride - dvs. typisk mindre end ca. 100 m i diameter.

Meteor (stjerneskud)
Meteorid, der trænger ind i Jordens atmosfære, og begynder at 'brænde' under udsendelse af lys.

Bolide (ildkugle)
En ekstremt kraftigt lysende meteor, der eksploderer i atmosfæren. Er typisk mere end dobbelt så lysstærk som Månen.

Meteorit
En meteor, der rammer Jordens overflade.