Atjuh! Nu er pollensæsonen skudt i gang

16x9
Hasselpollen er sammen med ellepollen de første pollen, som viser sig i luften over Danmark i løbet af februar og marts. Foto: Conni Davids

Vi er snart halvvejs igennem februar og foråret venter lige om hjørnet - men det er samtidig dårligt nyt for de tusindvis af pollenallergikere, der fi

Vi er snart halvvejs igennem februar og foråret venter lige om hjørnet - men det er samtidig dårligt nyt for de tusindvis af pollenallergikere, der findes her til lands.

El og hassel indleder pollensæsonen
Pollensæsonen er nu nemlig officielt blevet skudt i gang i Danmark, eftersom både el- og hasselpollen nu hver dag er at finde i DMI's pollenfælder i både Viborg og København. Det meddeler Astma-Allergi Danmark og DMI. Torsdag var det gennemsnitlige antal ellepollen pr. kubikmeter luft oppe på 4 i Viborg og 3 i København, mens tallet for Hassel lå på 1.

Pollensæsonen er dermed begyndt 2-3 uger tidligere end normalt, men omtrent på samme tid som i fjor. Det er sandsynligvis den milde vinter, der har fået elle- og hasselpollen tidligt på færde - og i de kommende måneder skal vi igennem både elme-, birke-, græs- og bynkepollen.

Birk og græs følger senere på foråret
Især birkesæsonen er kortvarig men meget intens og topper normalt omkring den 1. maj, men antallet af birkepollen er i høj grad afhængigt af vejrforholdene på dagen. Sæsonen for græs er oftest knap så intens men til gengæld langvarig, og mens de første græspollen normalt dukker op i løbet af april, så kan de hænge ved til langt ind i september.

I løbet af de seneste årtier er pollensæsonen generelt begyndt tidligere og et varmere klima vil i fremtiden gradvist forlænge pollensæsonen, viser forskningen.